Anketa: Pred evropskimi volitvami prepričljivo vodi SDS, SD prehitela Svobodo

Na volitvah v Evropski parlament bi največjo podporo dobila SDS, volilo bi jo 19,2 odstotka vprašanih, kaže javnomnenjska raziskava agencije Parsifal, objavljena na Nova24TV. Sledi SD, ki je z 10,4-odstotno podporo prehitela Gibanje Svoboda. Slednji bi podporo namenilo le še devet odstotkov vprašanih.

 

Na četrto mesto bi se s 6,4-odstotno podporo uvrstila NSi, sledi Levica, ki bi jo izbralo 4,8 odstotka vprašanih. Med zunajparlamentarnimi strankami najvišjo podporo beležijo Resni.ca s tremi odstotki glasov, Pirati (2,8 odstotka), novoustanovljena stranka Glas upokojencev (2,4 odstotka) in Vesna (2,1 odstotka).

Med opredeljenimi volivci bi SDS dobila 29,7 odstotka glasov, SD 16,1 odstotka in na tretjem mestu Gibanje Svoboda s 13,9-odstotno podporo. NSi bi dobila 9,9 odstotka glasov, Levica pa 7,4 odstotka. Sledijo zunajparlamentarne Resni.ca (4,6 odstotka), Pirati (4,3 odstotka), Glas upokojencev (3,7 odstotka), Vesna (3,2 odstotka), SNS (trije odstotki), SLS (2,2 odstotka) in DeSUS (1,9 odstotka).

Agencija Parsifal je javnomnenjsko raziskavo opravila na vzorcu 914 anketirancev.

A. V.