Anketa: Neizpolnjene obljube se kopičijo, ljudje so pričakovali več

Vlada za svoje delo očitno še naprej nima legitimnosti. (vir: arhiv)

Kdor je pričakoval, da bodo nedavne evropske volitve premešale karte javnomnenjske podpore političnim strankam, se je uštel. Rezultati zadnje javnomnenjske raziskave Ninamedie za Dnevnik so zelo podobni majskim. Še naprej močno vodi SDS, Gibanje Svoboda je druga. Stranka Vesna ni bistveno pridobila. Anketirani so sicer mnenja, da se neizpolnjene obljube vlade kopičijo.

 

Rezultati kažejo, da bi največ, 23,8 odstotka glasov prejela SDS. Gibanje Svoboda bi izbralo 14,6 odstotka vprašanih. Sledijo SD s 7,2 odstotka podpore, NSi s 6,1 odstotka glasov in Levica s 4,9 odstotka. Zunajparlamentarnima strankama SLS in Vesna bi vprašani namenili 2,7 oziroma 2,4 odstotka glasov.

Z delom vlade ni zadovoljnih kar dve tretjini vprašanih, le tretjina jih meni, da vlada dela dobro.

Anketirane so tokrat tudi vprašali, kateri očitki, ki letijo na vlado, se jim zdijo utemeljeni. Da so najbolj utemeljen očitek vladi slabe razmere v zdravstvu, je odgovorilo 22,2 odstotka vprašanih. Ljudi moti tudi to, da so vladne stranke pred volitvami obljubljale veliko več, kot zdaj vlada uresničuje. Neizpolnjevanje predvolilnih obljub je kot najbolj utemeljen očitek vladi izbralo 18,2 odstotka anketiranih.

Tretji najpogostejši očitek vladi je prepočasno izvajanje reform, ki ga je izbralo 10,2 odstotka vprašanih. Anketiranci so nezadovoljni tudi zaradi razmaha stavk, previsokih davkov, podražitev itd.  7,2 odstotka vprašanih je odgovorilo, da se jim zdi najbolj utemeljen očitek o razmahu stavk oziroma neustreznem pogajanju s sindikati. Da je najbolj utemeljen očitek o previsokih davkih oziroma preveč davkih, je odgovorilo 6,9 odstotka vprašanih. 5,3 odstotka vprašanih je kot najbolj utemeljen očitek izbralo podražitve in rast drobnoprodajnih cen.

A. V.