Afganistanski migrant mladega policista umoril z mačeto

Damir Golobič, 30-letni policist, ki ga je umoril afganistanski migrant (vir: arhiv)

Danes je osem let, odkar je bil v Posavju umrl mladi slovenski policist, Damir Golobič. Z mačeto ga je umoril 22-letni afganistanski ilegalni migrant Naveed Jamal Sajjadi. Takratna oblast pod vodstvom Mira Cerarja je dolgo časa trdila, da je policista umoril nemški državljan. Slovenci nismo smeli izvedeti, da je bil morilec islamskega porekla iz Afganistana. Tako je odločilo takratno vodstvo policije.

Podobno skrivajo podatke tudi danes. Damirja Golobiča, ki ga je umoril ilegalni migrant, pa domala niti omenijo ne več. Kot, da se to ni zgodilo.

Eden od sorodnikov je Damirju v spomin in slovenski politiki v opomin zapisal:

“Pred štirimi leti, 29. junija 2016, je zadnjič odšel v službo 30-letni policist Damir Golobič. Nihče si ni niti mislil, da je to njegov zadnji dan, da tako mlad moški ne bo nikoli več vstopil skozi vrata v hišo, katere stari, prvotni del je bila tudi rojstna hiša moje pokojne mami. Ja, policist Damir je bil moj sorodnik, sin mojega bratranca Andreja, ki je kmalu po tem, ko je pokopal svojega edinega otroka, od žalosti in s strtim srcem umrl še sam.”

Kaj se je zgodilo pred štirimi leti?

Uradna verzija, ki je “držala vodo” celi dve leti in štiri mesece, je bila, da je tega dne po Brežicah in okolici postopal Nemec neurejenega videza, ki ga je hrvaška mejna kontrola ob poskusu vstopa na Hrvaško, zavrnila. Bil je brez veljavnih dokumentov.

“Potem, ko je bil vrnjen v Slovenijo, je prosto postopal po okolici, od vasi do vasi in od hiše do hiše zvonil, trkal, butal po vratih in ponekod prosil, drugje zahteval denar, vodo, hrano, dostop do elektrike, da si bo napolnil telefon. Domačini so reagirali in prijavili postopača, v prijavah je bilo navedeno da gre po videzu sodeč, najverjetneje za migranta.

Policija se je odzvala, na teren je odšlo nekaj patrulj, vendar ga niso našli. Nazadnje ga je našla Damirjeva patrulja, odšel je do neznanca, ki je napol klečal napol ležal v travi ob cesti in ko je bil Damir tik ob njem, se je ta obrnil in ga z nožem zabodel. Rane so bile tako hude, da je nekaj ur kasneje umrl v bolnišnici.” Mladi policisti mu je prišel pomagat, tujec ga je ubil.

Takratna oblast pod vodstvom Mira Cerarja je prikrivala identiteto morilca in trdila, da je šlo za Nemca. Čez nekaj časa so spremenili izjavo in trdili, da ga je nemški turist, nato da je šlo za nemškega državljana, psihičnega bolnika oz. osebo s psihičnimi motnjami.

Kljub temu da si je Cerarjeva oblast na vse kriplje prizadevala skriti resnico, so sorodniki že na pogrebu vedeli, da ga je ubil 22-letni ilegalni pakistanski migrant, ki je pri starosti 17 let “pribežal” v Nemčijo in tam zaprosil za zaščito in pomoč. Dobil je vse, vendar mu to ni bilo dovolj. Začel se je ukvarjati z uličnim kriminalom, žeparil, kradel torbice, vlamljal v parkirana vozila. Spajdašil se je s preprodajalci drog, jih začel preprodajati, nazadnje se je zadrogiral še sam.

“Šele konec oktobra 2018, torej dve leti in štiri mesece kasneje, je Sandi Čurin, takratni državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve, v živo v oddaji Tarča na nacionalni RTV, potem ko mu je počil film zaradi provociranja Katarine Bervar Strnad iz PIC (pod okriljem Mirovnega inštituta, enega od nevladnih organizacij), priznal da ga je ubil ilegalni migrant in to ne z nožem, kot so ves ta čas trdili, ampak z mačeto!,” je dodal sorodnik mladega policista Damirja Golobiča.

Italijanski notranji minister Matteo Piantedosi je včeraj po navedbah medijev ocenil, da so od 21. oktobra lani pregledali 422.000 ljudi. Zavrnili so 1800 oseb, ki niso izpolnjevale pogojev za vstop v Italijo. Aretirali so 190 ljudi, večino zaradi tihotapljenja ljudi, 40 pa zato, ker so bili v bazah podatkov označeni za varnostno grožnjo.

Je varnost danes boljša? 

Italijanski notranji minister Matteo Piantedosi je 18. maja 2024 povedal, da so od 21. oktobra lani pregledali 422 tisoč ljudi. Zavrnili so 1800 oseb, ki niso izpolnjevale pogojev za vstop v Italijo. Aretirali so 190 ljudi, večino zaradi tihotapljenja ljudi, 40 pa zato, ker so bili v bazah podatkov označeni za varnostno grožnjo.

Dan za tem smo slovensko policijo prosili za pojasnilo, zakaj iz njihovih poročil ni razvidno, da bi zavrnjene sprejela Slovenije in kako to, da slovenska policija ni zaznala ljudi, ki so bili v bazah podatkov označeni za varnostno grožnjo? Prejeli smo odgovor, kjer slednjega niso natančno pojasnili. Zapisali so le, “da so italijanski varnostni organi najavili slovenski policiji 1241 zavrnjenih oseb pri izvajanju mejne kontrole zaradi začasne ponovne uvedbe nadzora na meji z Republiko Sloveniijo”. Številka se sicer ne ujema z navedbami italijanskega ministra, pa tudi sicer tega podatka v policijskih poročilih ni navedenega.

Zanimalo nas je še, ali smo slovenski državljani varni? In prejeli splošen odgovor, da “policija izvaja vse aktivnosti za varnost Republike Slovenije, njenih državljanov in premoženja kot tudi vseh oseb, ki se nahajajo na njenem ozemlju. Tudi po oceni Global Peace Indexa se Slovenija že skoraj dve desetletji uvršča med najbolj varne države na svetu”. In to je vse.

A. L.