Anketa: 70 odstotkov Evropejcev meni, da njihova država sprejema preveč migrantov

Sedem od desetih Evropejcev meni, da njihova država sprejema preveč migrantov. To je rezultat ankete, ki so jo v luči evropskih volitev izvedli v 27 državah EU. Evropejce poleg tega najbolj skrbi zdravstvo in vojna v Ukrajini, nato so na vrsti okoljske teme, poroča španski časopis El Pais.

 

Raziskava, ki jo je BVA Xsight izvedel za ARTE Europe Weekly, projekt, ki ga vodi francosko-nemški televizijski kanal ARTE GEIE in pri katerem je sodeloval tudi El Pais, kaže, da 85 odstotkov vprašanih meni, da mora EU sprejeti več ukrepov za boj proti nedovoljenim migracijam. In le 39 odstotkov jih meni, da Evropa danes potrebuje priseljevanje. Najbolj so nad nezakonitim priseljevanjem zaskrbljeni Nemci in Avstrijci ter Grki.

Poleg podatkov o migracijah je za Evropejce največja skrb zdravje (41 odstotkov), sledi ji vojna v Ukrajini (38 odstotkov). Okolje in inflacija sta na tretjem mestu s 24 odstotki.

Spletna raziskava, je bila izvedena med 27. marcem in 9. aprilom v 27 državah članicah, kjer je bilo anketiranih 22.726 ljudi, starejših od 15 let, z reprezentativnim vzorcem iz vsake države. Slovenija v raziskavi ni bila zajeta.

A. V.