Anja Bah Žibert ministru Šarcu: Reagirate samo, ko gre za “vaše”

Poslanka Anja Bah Žibert

Anja Bah Žibert je na seji državnega zbora zastavila ustno poslansko vprašanje ministru za obrambo Marjanu Šarcu. Zanimalo jo je, kakšne kratkoročne ukrepe bo vlada sprejela za boljši položaj gasilcev, ki že nekaj časa opozarjajo na nevzdržne razmere.

Poslanka je povzela besede nekdanjega predsednika sindikata gasilcev, Aleksandra Ogrizka, ki je dejal, da to vlado gasilci zanimajo samo takrat, ko jih ta potrebuje.

Ogrizek je namreč poudaril, da so se pogajali z vsemi vladami, aktualna vlada pa zanje nima posluha. In to kljub temu, da je predsednika vlade Roberta Goloba k pogajanjem s slovenskimi gasilci pozval celo sindikat italijanskih gasilcev.

Šarec se je odgovoru izognil z izgovorom, da zadeve niso urejene še iz časa prejšnje vlade ter da se bo nova umestitev v plačne razrede delovnih mest iz gasilske dejavnosti izvedla v okviru prenove plačnega sistema. Poslanka Bah Žibert pa je opomnila, da je v pisnem odzivu vlada zapisala, da so zahteve poklicnih gasilcev neupravičene. Ministra je spomnila na velikodušno obljubo predsednika vlade, da naj bi sodniki in tožilci prejeli 600 evrov mesečnega dodatka vse do nove plačne reforme. Šarec se je ponovno izmaknil odgovoru z obrazložitvijo, da je bilo gasilcem oziroma sindikatu poklicnega gasilstva povedano, da so se zdaj pogajanja začela.

Bah Žibertova je Šarca še opomnila, da je nenavadno, da gasilski shod obsoja in govori o pomenu kulture dialoga, medtem ko kaj takega od njega ni bilo mogoče slišati v času nasilnih protestov.  Še več –  ti so bili deležni podpore, ko so politkolesarji pozivali k umorom in ksenofobiji, ko so poškodovali policiste in novinarje, ko so kurili poslanske stole pred državnim zborom, ko so metali granitne kocke, uničevali javno dobro in sramotno izžvižgali Gardo slovenske vojske in jo zmerjali z izdajalci.

“Vse to vas ni motilo, ker je šlo za “vaše”, kajne?”

Tako je zaključila Anja Bah Žibert in izrazila obžalovanje, da vlada ne prisluhne tistim, ki jo v teh neizprosnih časih kličejo na pomoč.

A. L.