Anja Bah Žibert: Bo Nataša Pirc Musar razrešila člana KPK?

Poslanka Anja Bah Žibert (vir: Twitter, ABŽ)

Poslanka Anja Bah Žibert je na predsednico Republike Slovenije Natašo Pirc Musar naslovila poziv, za odgovor na vprašanje, kaj bo ukrenila v zvezi z neprimerno komunikacijo in nepristranskim delovanjem namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Simona Savskega.

O nepristranskosti članov KPK ne sme biti nobenega dvoma, je sporočila poslanka in dodala, da pri tej sestavi temu ni tako!

O neprimerni komunikaciji namestnika predsednika KPK Simona Savskega so poročali mediji.

Savski se je v zaprti skupini na Facebooku – miličniki – policisti odzval na razmislek o stopnjevanju nasilja nad policisti, je za TV Slovenija poročala novinarka Valentina Plaskan. Za nezaupanje v policijo je posredno okrivil poslanca in predsednika Slovenske demokratske stranke ter nekdanjega predsednika vlade Janeza Janšo in nekdanjega notranjega ministra.

Glede na to, da je predsednica Nataša Pirc Musar skladno z Zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije pristojna za imenovanje in razreševanje funkcionarjev KPK in se je na zadevo že odzvala pisno, da “je komunikacija namestnika predsednika KPK-ja neprimerna in da morajo funkcionarji in politiki z načinom komunikacije krepiti zaupanje ljudi v delo državnih organov ter s tem prispevati h krepitvi integritete”, jo poslanka Bah Žibertova javno sprašuje, ali jo je KPK že obvestila o omenjenem primeru. 

Prav tako jo sprašuje, kakšno je njeno stališče o takšnem načinu komunikacije namestnika predsednika KPK in ali bo predlagala razrešitev namestnika predsednika KPK. Le tako bi lahko prispevala h krepitvi integritete ter okrepila zaupanje v delo komisije, njeno nepristranskost in objektivnost. 

Zaradi neprimerne in politično pristranske izjave, ki niso bile lapsus, bi moral namestnik KPK Simon Savski odstopiti sam! Sicer pa je dolžnost predsednice RS, da ga v skladu z zakonom razreši, je ob tem na Twitterju še zapisala poslanka.

Nataša Pirc Musar se na poziv poslanke Anje Bah Žibert še ni odzvala.

M. D.