Anja Bah Žibert: Ali je vlada seznanjena z zlorabami in krajami humanitarne pomoči?

Poslanka Anja Bah Žibert (vir: omrežje X)

Prizadetim v poplavah in plazovih so priskočili na pomoč številni posamezniki na različne načine. Žal pa mediji poročajo tudi o zlorabah z opozorili, da posamezniki iz zbirnih centrov odvažajo polne avtomobile pomoči in jo nato prodajajo naprej.

Poslanka Anja Bah Žibert je zato na vlado naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z zlorabami pomoči ob nedavnih katastrofalnih poplavah.

Poslanka je navedla, da se je v teh težkih časih in odzivu na katastrofo pokazala solidarnost in pripravljenost za pomoč in obnovo pri odpravljanju posledic. Opozorila pa je, da je čedalje več novic o zlorabah. Na primer, moški je iz enega od zbirnih centrov odnesel 30 lopat in ob tem zagotovil, da jih bo razdelil prizadetim, nato pa jih je 14. avgusta prodajal ob cesti v Mozirju. Poročali so tudi o primerih, ko so posamezniki izpraznili skladišče s pralnimi praški in pralnimi geli in jih prodajali naprej. To pa niso osamljeni primeri.

Na podlagi navedenih primerov je treba izpostaviti vprašanje koordinacije izdajanja pomoči, nadzora nad takšnimi zlorabami humanitarne pomoči. Takšne kraje humanitarne pomoči na prizadetih območjih so obsojanja vredne.

Vlado je nato vprašala, ali so seznanjeni s temi zlorabami in krajami, kakšno je ravnanje policije in kaj nameravajo storiti, da se oškodovancem, ki se soočajo s takšno strašno izkušnjo, ne bo potrebno bati za tisto, kar jim je po naravni nesreči sploh ostalo oziroma so prejeli kot pomoč ter se obremenjevati s  tovrstnim varnostnim vprašanjem.

M. D.