Ali se lahko v Sloveniji zastrupite s kokakolo?

V Sloveniji zaenkrat ni zabeleženih primerov zastrupitve z gazirano pijačo, o čemer so v preteklih dneh poročali na Hrvaškem. Inšpekcija je po besedah vodje sektorja za nadzor hrane Najde Škrk v kontaktu s hrvaškimi organi in podjetjem Coca-Cola Hrvatska, od katerih v najkrajšem času pričakuje podatek, če je umik potreben tudi v Sloveniji.

 

O tem, da na Hrvaškem umikajo določeno pijačo, so bili v sektorju za nadzor hrane na inšpekciji za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin obveščeni prek medijev, je v današnji izjavi za javnost pojasnila Škrkova.

“Na podlagi teh informacij smo nemudoma kontaktirali Nacionalni inštitut za javno zdravje in center za zastrupitve, ki deluje v okviru Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Oboji so nam potrdili, da v Sloveniji do torka ni zabeleženega nobenega podobnega primera,” je dejala.

Obrnili so se tudi na hrvaško kontaktno točko in jih zaprosili za podatke o konkretnih pijačah, da bi pregledali, ali je ta pijača tudi na slovenskem trgu.

Iz Coca-Cole na Hrvaškem so namreč danes sporočili, da na podlagi odločbe hrvaškega državnega inšpektorata iz prodaje začasno umikajo serijo Coca-Cola Original Taste 500 mililitrov v plastični embalaži, proizvedeno 11. oktobra letos in z rokom uporabe do 11. aprila 2024.

Začasno umikajo tudi dve seriji Römerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 mililitrov v stekleni embalaži, proizvedeni 27. maja 2023 (z rokom uporabe do februarja 2024) in 22. junija 2023 (z rokom uporabe do marca 2024).

Hrvaški pristojni organi ugotavljajo dejansko sestavo umaknjenih pijač, rezultate pa pričakujejo v prihodnjih dneh.

Ker je podjetje Coca Cola Hrvatska tudi distributer te pijače na slovenskem trgu, so dogovorjeni, da jim v najkrajšem možnem času pošljejo podatek, ali se primerki, ki so jih preventivno umaknili na Hrvaškem, nahajajo tudi pri nas in ali je treba pijačo umakniti tudi v Sloveniji, je še pojasnila Škrkova.

Če bi kdo v Sloveniji sporno pijačo zaužil, bi bili znaki vidni takoj. Trenutno skrbi ni, je sklenila.

A. V.