Aleksandra Pivec rešila zaplet, ni pa še rekla zadnje besede

Aleksandra Pivec (vir: družbena omrežja)

Predsednica stranke DeSUS dr. Aleksandra Pivec je na današnji seji strankinega izvršnega odbora odstopila z mesta predsednice stranke. Tako se z odstopom po manj kot osmih mesecih poslavlja s položaja predsednice stranke in hkrati napoveduje, da še ni rekla zadnje besede.

Pivčeva je napovedala, da bo na predčasnem volilnem kongresu stranke DeSUS spet kandidirala za predsednico stranke. Odstopila pa je, ker na izvršnem odboru niso našli “pravno legitimne poti za razrešitev nastale situacije”.

Odstop se ji je zdel najlažja pot. “Glede na to, da sama težko pristajam na dvomljivo pravno delovanje in neke vrste puč, ki se je organiziral v naši stranki, želim stranki to prihraniti. Najlažja pot, da to naredimo, je bila, da danes ponudim svoj odstop,” je pojasnila.

“Pravno dvomljivo delovanje želim prekiniti. Na današnji seji izvršnega odbora sem podala svojo odstopno izjavo in predlagala pet sklepov, od katerih so bili vsi izglasovani,” je povedala.

Poudarila je še, da odstop z mesta predsednice stranke nima nobene povezave z opravljanjem funkcije ministrice za kmetijstvo: “Če pa bo na kongresu izvoljen nov predsednik, bo takrat na mestu tudi razprava, kdo bo opravljal funkcijo podpredsednika vlade.”

Izvršni odbor je danes svetu stranke, ki ga vodi Tomaž Gantar, med drugim predlagal, da DeSUS začasno, do volilnega kongresa, prevzame eden od podpredsednikov stranke. To so Anita Manfreda, Jelka Kolmanič in Anton Balažek.

Svet stranke s 35 glasovi od 54 odločil, da bo DeSUS do kongresa vodil Tomaž  Gantar, ki je sicer tudi minister za zdravje, kjer ima dela v izobilju. Stranko bo vodil kot začasni zastopnik in ne kot začasni predsednik, odstopil pa je tudi z mesta predsednika sveta.

Pivčeva je vodenje DeSUS prevzela januarja letos, ko je na volilnem kongresu premagala dolgoletnega predsednika stranke upokojencev Karla Erjavca, ki je stranko vodil 15 let.

Aleksandro Pivec v zadnjih tednih preganjajo na vse pretege zaradi 400 evrov, kolikor ji naj bi Občina Izola plačala za prenočitev v času, ko je bila pri njih službeno, in zaradi pogostitve v podjetju Vina Kras, ki ga je prav tako obiskala službeno.

Pravi razlog za to neverjetno medijsko gonjo v povezavi z globoko državo zoper Aleksandro Pivec pa je namera, da bi stranka DeSUS izstopila iz vladne koalicije pod vodstvom Janeza Janše, s tem pa bi lahko zamajali tudi vlado. In se bi stare sile spet morda lahko vrnile na oblast.

C. R.