Aktualne informacije o ukrepih v nekaterih zahodnih državah

Fotografija je simbolična. (vir: pixabay.com)

Podatki o ukrepih za blažitev vpliva in širjenja novega koronavirusa kažejo, da se stanje pandemije v Italiji izboljšuje, polno cepljenih je kar 83,5 odstotka prebivalstva starejšega od 12 let, nekateri ukrepi še vedno veljajo, življenje pa se le počasi vrača v normalne tirnice.

Nemčija je Slovenijo uvrstila med visoko rizično območje, kaj to pomeni, preberite v nadaljevanju. Tudi v Švici veljajo strogi ukrepi, brezplačno testiranje bo plačljivo. Z današnjim dnem je na Dunaju začelo pravilo 2G, ki omogoča vstop na prireditve, v gledališče, itd. le še cepljenim in prebolevnikom. Kako je z vstopom v Avstrijo, preberite v nadaljevanju.

Podatke so zbrala predstavništva Slovenske turistične organizacije (STO) v posameznih državah, namenjeni so tudi vplivu na turistično dejavnost.

Italija: Stanje pandemije se izboljšuje, polno cepljenih 83,5 odstotka prebivalstva starejšega od 12 let

V Italiji so 30. septembra beležili 3212 novih okužb s covid-19, delež pozitivnih testov je stabilen in predstavlja 1 %. Glede na najnovejše vladno poročilo je v Italiji polno cepljenega 78,5 % prebivalstva in 83,5 % prebivalstva starejšega od 12 let. Stanje pandemije se v Italiji izboljšuje: na evropskem zemljevidu ECDC so štiri italijanske regije zelene, nobena nova italijanska regija ne bo prišla v rumeno cono.

Ministrstvo za zdravstvo iz Italije je po novem izdalo odločbo za vzpostavitev novih zdravstvenih koridorjev med Italijo in nekaterimi tujimi turističnimi destinacijami, kot so  Arubi, Maldivi, Mauritius, Sejšeli, Dominikanska republika in Egipt, ki je omejen na turistična območja Sharm El Sheikh in Marsa Alam.

Poskusi normalnosti so torej v okviru strogih varnostnih parametrov, pri vrnitvi iz teh destinacij je odpravljena karantena. Potniki, ki odhajajo iz Italije in se vračajo, morajo opraviti test z molekularnim ali antigenim brisom. Če je bivanje v tuji državi daljše od 7 dni, je treba v času bivanja opraviti test.

Nemčija: Slovenija uvrščena med visoko rizično območje, ob vstopu PCT, 68 % cepljenih

Od sredine tega tedna je v državi zaznana ponovna manjša rast okužb. 7-dnevna incidenca je trenutno 63, na istem nivoju kot prejšnji petek. Stanje v bolnišnicah je obvladljivo, razpoložljivih kapacitet v bolnišnicah, ki velja za ključno merilo o dodatnih ukrepih v državi, je še vedno visoka, več kot 15 %.

Nemčija pri uvrščanju držav na sezname rizičnih območij še vedno upošteva 7-dnevno incidenco na destinaciji. Zaradi tega razloga je Nemčija s 26. septembrom uvrstila Slovenijo na visokorizično območje (t. i. Hochrisikogebiet).

V kolikor posameznik zagotovi pogoju PC (oz. 2-G,kot se imenuje v Nemčiji), karantena ni obvezna. Karantena se upošteva za posameznike, ki niso cepljeni, po 5. dnevu se s testom za necepljene karantena lahko konča. Ob vstopu v Nemčijo se mora vsak posameznik, ki se bo vračal iz Slovenije, vpisati v centralni sistem sledenja tukaj. Več o prehodih iz različnih območij je navedeno tukaj.

Ob vstopu v Nemčijo iz katerekoli destinacije še vedno velja pogoj PCT, prav tako v zaprtih prostorih, hotelih, gostinskih lokalih ipd. Po priporočilih vlade je dovoljen tudi samo pogoj PC v gostinskih obratih – vsak posamezni obrat lahko določi svoja, torej ostrejša pravila. V večjih mestih je moč zaslediti vse večji trend teh ostrejših odločitev za vstop.

V Nemčiji je 68 % prebivalstva prejelo vsaj en odmerek cepiva, 64,5 % pa jih je prejelo oba odmerka; več kot 80 % prebivalstva, starejšega od 50 let, je cepljenega.

Predvidene so tudi spremembe v vladnih odločitvah glede turističnih tokov in morebitnih dodatnih ukrepov, takoj ko se formulira nova vlada, predvsem na področju testiranja, ki naj bi bil od 11. oktobra plačljiv, ter dela od doma in pogoja PCT za vse delavce. Trenutno ni zapiranj, šole delujejo normalno (ob 2- do 3-kratnem testiranju otrok na teden), sprejeti so visoki higienski standardi ob organizaciji dogodkov/sejmov.

Švica: Cepljenih 53 % prebivalstva, strogi ukrepi za prihode, testiranje ne bo več brezplačno

Glede na povečano število okužb tekom poletja se je 17. septembra švicarska vlada odločila, da mora vsak, ki od 20. septembra dalje pripotuje v Švico in ni bil cepljen ali še ni prebolel COVID-19, predložiti negativen test ob prihodu ter še en negativen test 4 do 7 dni po vstopu v državo. Prav tako je potrebno od 13. septembra dalje za dostop do notranjih prostorov, kot so restavracije, bari in muzeji, predložiti potrdilo covid-19.

Od sredine avgusta do začetka septembra je število novih primerov stagniralo na visoki ravni (okoli 2500 novih primerov na dan), septembra se je število okužb in sprejem v bolnišnice zmanjšalo. Skupno je celotno cepljenih  53 % prebivalstva. Na kanalih družbenih medijev se je začela kampanja cepljenja, namenjena mladim. Cepljenje Pfizer / BioNtech in cepivo Moderna sta bila odobrena za uporabo pri najstnikih, starih 12 let in več.

Od 10. oktobra naprej namerava vlada končati z brezplačnim testiranjem za namene obiska barov, restavracij, muzejev in večjih prireditev (kot npr. nogometne tekme). Do konca novembra namerava brezplačno testiranje ponuditi samo tistim, ki bodo že cepljeni s prvo dozo cepiva. Vsekakor pa morajo to odločitev, ki je bila objavljena 24. septembra, potrditi še posamezni kantoni. Od 26. junija nošenje mask ni več potrebno na prostem, plesni klubi in vodni parki so odprti, lahko pa se odvijajo tudi veliki dogodki z več kot 10.000 udeleženci, če obiskovalci pokažejo certifikat covid. Delo od doma je priporočljivo, ni pa več potrebno.

Avstrija: Vstop v državo z dokazilom PCT (veljavnost testa 48 ali 72 ur)

V Avstriji so v četrtek zabeležili 2049 novih okužb s korona virusom, kar kaže na to, da se številke po rahlem padcu znova hitro dvigujejo. Kar 851 oseb se zaradi posledic zdravi v bolnišnici, od tega 220 na intenzivnih oddelkih.

Z današnjim dnem je na Dunaju začelo veljati pravilo 2G, ki omogoča vstop na prireditve, v gledališče, itd. le še cepljenim in prebolevnikom.

Kljub temu, da je Slovenija glede na ECDC karto obarvana temno rdeče, je vstop v Avstrijo še vedno mogoč s PCT dokazilom in brez registracije. Pri čemer je veljavnost HAT 48 ur, PCR testa pa 72 ur. Več informacij najdete tukaj.

Vir: Slovenska turistična agencija (STO) in njihova predstavništva v posameznih državah

A. L.