V SDS vložili interpelacijo zoper notranjo ministrico Tatjano Bobnar

Tatjana Bobnar, ministrica za notranje zadeve iz kvote Golobove stranke Gibanje Svoboda (vir: Twitter)

V SDS so vložili interpelacijo zoper Tatjano Bobnar, ministrico za notranje zadeve. Pri tem navajajo zlorabo funkcije, zavajanje javnosti in opustitev dolžnostnih ravnanj.

Opozarjajo na ilegalne migrante, zavajanje javnosti v zvezi z ilegalnimi migracijami in odstranitev zaščitne ograje na južni meji, ravnanje policije ob nedavni aferi o domnevnih spolnih zlorabah (Fotopub) in dopis glede podpore za predsedniško kandidaturo ene od kandidatk.

Poslanec SDS Branko Grims je med drugim dejal, da je policija do konca avgusta obravnavala že 13 odstotkov več nezakonitih prehodov meje kot lani v celem letu. Slovenija postaja ciljna država nezakonitih migrantov.

Ograje po Evropi so se izkazale za učinkovito orodje za varovanje meje. Policija pa je najprej dolžna preprečiti nezakonite vstope v državo.

Bobnarjeva se ukvarja z integracijo migrantov po principu multikulturalizma, ki mu v SDS nasprotujejo. Begunce enači z migranti, s tem pa zavaja javnost.

Očitajo ji še opustitev dolžnostnega ravnanja priprave strokovnih podlag pred začetkom odstranjevanja zaščitne ograje na južni meji in zavajanje javnosti v zvezi s tem.

Opustitev dolžnostnega ravnanja in zavajanje javnosti ministrici očitajo tudi v zvezi z afero Fotopub. Policija bi morala na informacije, objavljene na družbenih omrežjih, odreagirati drugače, kot je.

Nadalje Bobnarjevi očitajo dejanja, povezana z volitvami, ki imajo za posledico očitno neenakost pred zakonom. Gre za dopis, s katerim je ministrstvo za notranje zadeve zaprosilo upravne enote, nekatere zavode in diplomatsko-konzularna predstavništva, naj na opaznem mestu objavijo naslov, na katerega volivci lahko pošiljajo podpise podpore h kandidaturi nekaterim kandidatom za predsedniške volitve. Kot prvo so to storili za Natašo Pirc Musar, nato pa na zaprosilo tudi za nekatere druge napovedane kandidate.

V SDS menijo, da bi moralo ministrstvo posredovati naslovnikom dopisa ministrstva naslove vseh kandidatov in to hkrati ter takoj na začetku zbiranja. Ali pa bi se moralo takega dejanja vzdržati.

M. D.