Minuli teden je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekal že 54. sejem Narava-zdravje. Kot so ga promovirali organizatorji naj bi bil to sejem s ponudbo izdelkov in storitev za zdrav življenjski slog. Kljub dolgoletni tradiciji pa dogajanje na njem ni primerljivo s podobnimi sejmi v Sloveniji.
Poleg številnih predavanj, delavnic in drugih dogodkov so gostitelji najbolj propagirali ogled razstave eksotičnih živali (iz drugih kontinentov).
A je bilo na razstavišču veliko pomembnejših živali – denimo ljubiteljsko društvo malih živali je pripravilo veliko, zelo zanimivo razstavo pasemskih kuncev in perutnine. Ne glede na mnenja odgovornih pa so bile na sejmu najbolj eksotične ovce pasme belokranjska pramenka rejca Izidorja Grabrijana.
Zakaj? Ker jih kulturno krajino (ki bi se sicer zarasla!) na vsem svetu ureja le še 909 registriranih živali te pasme. Zato te ovce tudi spadajo med najbolj ogroženo avtohtono pasmo ovac v Sloveniji. Biotska raznovrstnost na naših suhih travnikih je v ugodnejšem stanju tudi zaradi njihovega dela. A prav posebnih privilegijev zaradi tega vseeno ni deležna, kakor tudi ne njihovi rejci, ki pasmo ohranjajo kljub temu, da je v okolju veliko precej bolj proizvodnih pasem, ki (vsaj kratkoročno) zagotavljajo večji prihodek. So pa mesni izdelki zaradi specifične reje okusnejši.
Na sejmu so se v okviru različnih možnosti predstavile tri belokranjske kmetije: Pavlovič iz Križevske vasi in Malerič iz Vojne vasi. Ekološka kmetija Vučji ogrizek iz Velikih Sel pri Adlešičih je poleg razstave živali izkoristila možnost sodelovanja s Turistično kmetijo »Pri Lazarju« iz obrobja Mestne občine Ljubljana. Tudi sicer je bil njen gospodar Milan Bizjan vpet v vse aktivnosti organizacije sejma in dosegel, da so sodelovale številne kmetije, tudi tiste iz bolj oddaljenih krajev. Na stojnici Turizma Pri Lazarju so med ponudbo obrokov za obiskovalce stregli tudi narezke iz salam mesa istrskih oslov iz Bele krajine in različne sire iz mleka bovških ovc, ki tudi mulijo belokranjsko travo. Oboje pa so ponudili v prodajo tudi na svoji prodajni stojnici.
Sicer pa je bilo na sejmu mogoče spoznavati okuse različne domače ekološke hrane: mlečnih in mesnih izdelkov, medu, sadja in zelenjave, različnih olj, pa tudi izdelkov s čilijem …
Besedilo in foto: Boris Grabrijan