Radonjića preganjajo zaradi domnevno pristranskega sojenja, Masleše ne

Nekdanji sodnik Zvjezdan Radonjić je dregnil v interese poliitične levice, zato so se nanj spravili z vsemi topovi.(vir: arhiv)

Celjsko državno tožilstvo je po poročanju Dnevnika vložilo obtožni predlog zoper nekdanjega sodnika Zvjezdana Radonjića, ker naj bi v zadevi Milko Novič sodil protizakonito, pristransko in krivično. Ni pa tožilstvo preganjalo Branka Masleše, čeprav je v zadevi Patria dokazano kršil zakonodajo in predsedniku SDS Janezu Janši kršil pravico do naravnega sodnika.

 

Celjsko tožilstvo Radonjića bremeni domnevno spornega sojenja v zadevi Milko Novič, kjer se je moral ta zagovarjati zaradi suma umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Policiji naj bi Radonjića naznanila Jamnikova vdova in njen odvetnik Miha Kunič. Očitala sta mu več nepravilnosti. Med drugim, da Radonjić na sojenju Noviču ni dovolil vprašanj o morebitni pristranskosti sodnega izvedenca Mitje Štularja, da je tožilki in Kuniču prepovedal, da bi bila navzoča med merjenjem signala v Novičevem stanovanju. Prav tako naj pooblaščencu vdove nezakonito prepovedal, da bi bil prisoten ob izvedbi rekonstrukcije poti od Novičevega doma do restavracije, pred katero so umorili Jamnika. Radonjić je namreč takrat menil, da zakon Kuniču kot odvetniku stranske udeleženke v sojenju (Jamnikove vdove) ne daje tako obširne pravice do sodelovanja v dokaznem postopku, kot je menil sam Kunič, da jo ima.

Kaj od očitanega je nazadnje pristalo v tožilskem obtožnem predlogu, po navedbah Dnevnika ni znano, naj bi pa tožilstvo Radonjiću očitalo sum kaznivega dejanja protizakonitega, pristranskega in krivičnega sojenja.

Noviča je sicer Radonjić oprostil, po razveljavitvi oprostilne sodbe na višjem sodišču pa ga je oprostila tudi sodnica, ki mu je znova sodila. Na koncu je zadeva zastarala.

Tovrstni kazenski pregoni sodnikov, kaj šele njihove obsodbe, so sicer sila redki, pravzaprav takšnega primera, vsaj da bi bilo javno znano, pri nas še ni bilo. Zato je pomenljivo, da se je tožilstvo sploh spustilo v tak postopek.

Posebej zato, ker na drugi strani tožilstvo na primer ni preganjalo nekdanjega predsednika vrhvnega sodišča Branka Masleše. Ta se je namreč v zadevi Patria potem, ko je bilo znano, da bo vrhovno sodišče obravnavalo zahtevo za zakonitost v tem primeru, imenoval v vse sodne senata tistega koledarskega leta, za katerega je bilo znano, da bo vrhovno sodišče obravnavalo zadevo Patria. S tem je po poznejših ugotovitvah ustavnega sodišča Janši kršil pravico do naravnega sodnika, kar je bil tudi eden o razlogov, da je ustavno sodišče zadevo Patria razveljavilo. Ustavno sodišče je tudi ugotovilo, da je Masleša Janši kršil pravico do nepristranskega sojenja.

Takšna je pač očitno realnost slovenskega pravosodnega sistem. Ko nekdo drezne v interese t. i. globoke države, se nanj spravijo z vsemi topovi, tudi s pomočjo zlorabe pravosodja. Pri tem pa najbolj skrbi to, da tožilci in sodniki na to pristajajo.

A. V.