Metlika: Odkritje spominske plošče dr. Antonu Mavretiču

V počastitev 90.letnice dr. Antona Mavretiča (vir: Občina Metlika)

Ob 90. letnici rojstva dr. Antona Mavretiča, svetovno priznanega znanstvenika in pionirja vesoljskih raziskav in častnega občana občine Metlika je v soboto, 14. 9. 2024, potekala slovesnost ob odkritju spominske plošče na njegovi rojstni hiši na Boldražu.

Dogodka se je udeležilo več kot 150 ljudi, med njimi ugledni akademiki, znanstveniki, predstavniki lokalne skupnosti ter člani družine Mavretič.

Posvet na metliškem gradu

Dogajanje se je začelo s strokovnim posvetom na metliškem gradu, kjer se je zbralo več kot 100 udeležencev. Med govorci so bili prof. dr. Boris Pleskovič, prof. dr. Tadej Bajd ter domači mladi znanstvenik Rok Šikonja, MSc ETH in Data Science. Dogodek je moderiral prof. dr. Jadran Lenarčič, uvodne besede je podala Vladka Maček, medtem ko je pozdravni nagovor imela županja Občine Metlik, Martina Legan Janžekovič.

V svojem govoru je županja poudarila pomen podpore družine in skupnosti pri uspehu dr. Mavretiča, ki je s svojo izjemno znanstveno kariero ponesel ime Slovenije, Metlike in Boldraža v svet in prispeval k pomembnim prebojem na področju vesoljskih raziskav.

Odkritje spominske plošče

Po posvetu je sledila slovesnost ob odkritju spominske plošče na rojstni hiši dr. Antona Mavretiča na Boldražu. Spominsko ploščo sta odkrila županja Martina Legan Janžekovič in slavnostni govorec prof. dr. Tadej Bajd. Dr. Mavretič je bil človek velikih dosežkov, ki je z inovativnimi rešitvami in razvojem ključnih instrumentov prispeval k uspehu misij ameriškega vesoljskega programa Voyager 1 in 2. Njegovo ime je vgravirano na zlato ploščico na Voyagerju 1, ki je danes že izven našega sončnega sistema.

Mavretič je bil tudi predan učitelj in mentor, ki je nesebično delil svoje znanje z mlajšimi generacijami in pomagal mnogim slovenskim študentom v ZDA. “Njegova zavezanost k izobraževanju in promociji znanosti je pustila trajen pečat tako v Sloveniji kot tudi po svetu,” Je v svojem nagovoru izpostavil slavnostni govorec, prof. dr. Tadej Bajd.

Čustveni nagovor brata Ivana Mavretiča

Zbrane je nagovoril tudi brat dr. Antona Mavretiča, Ivan Mavretič, ki je z osebnim vpogledom v njegovo življenje poudaril njegovo ljubezen do domačega kraja in ponos, ki ga je vse življenje čutil do svoje slovenske dediščine.

Sklepne misli in kulturni program

Slavnostni dogodek, ki ga je povezoval Jan Bauman, so popestrile lokalne umetniške točke. Nastop Eve in Vite Vukšinič ter Nine Škof, mladih umetnic iz rojstne vasi dr. Mavretiča je čustveno dopolnil slovesnost s petjem, recitiranjem ter violinskim nastopom. Sklepni trenutki dogodka so bili posebej ganljivi, ko je metliški oktet Vitis zapel pesem “Slovenec sem”, ki je poudarila Mavretičevo močno vez s Slovenijo, se je marsikateremu od njegovih družinskih članov zarosilo oko.

Sledil je nagovor županje, ki je povedala: “Njegova pot od majhnega dečka iz Boldraža do svetovnega znanstvenika je dokaz, da so prepričanost v uspeh, predanost in trdo delo ključ do uspeha.”

Odbor za postavitev spominske plošče

Na pobudo Belokranjskega muzejskega društva ter številnih posameznikov, ki so z dr. Mavretičem sodelovali, je bil oblikovan iniciativni odbor za postavitev spominske plošče dr. Antonu Mavretiču v sestavi: Martina Legan Janžekovič, dr. Boris Pleskovič, Sonja Avguštin Čampa, Jože Mavretič, dr. Matej Forjan, dr. Ludvik Bartelj, Ivica Tomić, Andreja Brancelj Bednaršek, Dragan Živadinov in Jože Vraničar.

Dogodek je bil priložnost za počastitev Mavretičeve zapuščine, hkrati pa spomin na njegov neprecenljivi prispevek k svetovni znanosti in vesoljskim raziskavam.

Ob tej priložnosti je bila v Šolskem centru Novo mesto pripravljena razstava in izdan tudi poseben bilten, ki povzemata dosežke iz življenja dr. Antona Mavretiča, ter vključujeta spominske zapise in prispevke slavnostnih govorcev.

Pa naj zaključimo z mislijo dr. Mavretiča: »Vesolje je prazen prostor, v katerem so na redko posejane galaksije. Galaksij je na bilijone. Ne vemo, kaj je neskončnost. Ampak beseda je v redu.« S temi besedami je dr. Mavretič opomnil na našo majhnost v vesolju, hkrati pa na neskončne možnosti, ki jih ponuja znanje.

Dogodek je bil poklon velikemu človeku, ki je s svojim delom, znanjem in strastjo zaznamoval tako lokalno skupnost kot tudi širši svetovni prostor.

A. L.