Nemčija jutri zapira meje za migrante

Nemška javnost, naveličana napadov z noži ter izkoriščanja azilnega in socialnega sistema, vse bolj nasprotuje nezakonitim migracijam, zato se vse bolj krepi podpora desnosredinskim stranka. Posledično je bil nemški kancler Olaf Scholz iz vrst socialistov prisiljen ukrepati. Jutri Nemčija zapira meje za nezakonite migrante, je sporočil.

 

Nemčija bo tako jutri uvedla nadzor na vseh mejah s sosednjimi državami, da bi zajezila nezakonite migracije. Kot je včeraj dejal Scholz, si v državi nezakonitih migracij ne želijo. Če v Nemčijo, tako kot lani, pride 300.000 ljudi, od katerih so le nekateri upravičeni do zaščite, potem to ni dobro, je končno priznal.

Scholz je sicer nedavno še dopuščal migracije, njegova vlada je tudi povsem ustavila deportacije migrantov kriminalcev nazaj v izvorne države. V nenadno spremembo politike pa je bil prisiljen. Nemška javnost namreč vse bolj nasprotuje nezakonitim migracijam, zaradi česar se krepi podpora predvsem desnosredinski stranki Alternativa za Nemčijo (AfD).

Hkrati je Scholz prisiljen v pogajanja z opozicijo za spremembo azilne zakonodaje. Obe strani še niso dosegle dogovora, a nemški mediji so si enotni, da bo kancler moral prej ali slej sprejeti pogoje desne sredine in konkretno zaostriti azilno politiko.

A. V.