Največ dežja v severovzhodni in vzhodni Sloveniji

Stanje na dan 20. julij 2024, ob 7. uri. (Na zemljevidu so z modrim označena območja, kjer so se razlivale vode in so morali posredovati gasilci. (vir: SPIN 112)

Nevihte z močnimi nalivi so sinoči zajele severni del države in se razširile na zahodni del in delno proti jugu. Zemeljski plaz je zaprl glavno cesto Dravograd – Radlje pri Sv. Boštjanu.

Medtem ko do polnoči na zahodu, jugu in vzhodu Slovenije marsikje ni padel niti liter, pa je ponekod na severu padlo več kot 50 litrov dežja na kvadratni meter.

Nevihte, ki so zajele severni del Slovenije, so spremljali tudi močnejši sunki vetra severnih smeri. Največ dežja je bilo v severovzhodni in vzhodni Sloveniji, kjer so padavine vztrajale tudi najdlje časa.

Največ dežja je po podatkih samodejnih postaj Arso padlo v Jelendolu 88 litrov na kvadratni meter in nato do jutra v Krškem, 112 litrov na kvadratni meter.

Vir: Arso Vreme, X

Zelo močan sunek je izmerila tudi samodejna postaja v Velenju, in sicer 102 km/h. Na samodejni postaji Ljubljana Bežigrad so izmerili tudi sunek vetra 78 km/h.

Napoved: Padavine bodo danes čez dan postopno slabele in ponehale. V nedeljo bo sončno in spet topleje.

M. D.