sreda, 23 oktobra, 2024
Doma Slovenija Janša: “Ne obljubljamo čudežev, zagotavljamo pa delo in napore za skupno dobro”

Janša: “Ne obljubljamo čudežev, zagotavljamo pa delo in napore za skupno dobro”

Janez Janša v Državnem zboru RS

V državnem zboru poteka razprava o mandatarju 14. slovenske vlade. Poslanske skupine SDS, SMC, NSi in DeSUS za mandatarja predlagajo Janeza Janšo, predsednika Slovenske demokratske stranke (SDS). Pričakuje se podpora 47 do 51 poslancev.

Seja se je začela ob 9. uri, Janez Janša je uvodoma predstavil smernice za oblikovanje nove vlade, ki so ga stranke prihodnje koalicije poimenovale Program za Slovenijo.

Janez Janša je poudaril, da bo nova vlada v ospredje postavila tisto, kar nas združuje in povezuje.

V nadaljevanju objavljamo nekaj poudarkov iz Janševe predstavitve:

– Smernice za novo vlado so smernice tistih, ki smo se bili pripravljeni pogovarjati in dogovoriti. Koalicija bo v osredje postavljala vse tisto, kar nas združuje in povezuje. Zagovarjali bomo sodelovanje na podlagi pripravljenosti delati za skupno dobro.

– V času osamosvajanja smo imeli 404 zakone in 1550 podzakonskih aktov, konec lanskega leta pa smo imeli v Sloveniji 860 zakonom in več kot 20 tisoč podzakonskih aktov. Število se je podeseterilo. Z birokratsko navlako smo v Sloveniji povzročili protiustavno stanje. Slovenija ni država osebne svobode, kar podjetnike sili, da iščejo druge države za normalno poslovanje, delavci imajo slabše plače. Z debirokratizacijo lahko bistveno pospešimo razvoj v državi.

– Decentralizacija je potrebna zaradi boljše organiziranosti države pri evropskih sredstvih. Vsem delom države se mora omogočiti storitvena infrastruktura. Slovenija je trenutno v stanju, ki ne škodi samo obrobju, temveč tudi centru države. Ljubljana se duši v prometu in ima večje komunikacijske šume kot večmilijonska mesta. Na milijone delovnih in življenjskih ur se zgubi v kolonah, še vedno ni videti nobenih ukrepov.

– Slovenija ima osmo najstarejše prebivalstvo v Evropi in z najvišjim demografskim tveganjem na evropski celini do leta 2050. Družinska politika je naložbena politika v prihodnost in rešuje ključne probleme v državi. Da se trend odhajanja mladih v tujino ustavi, je potrebna vizija in optimizem, da v Sloveniji obstaja prihodnost. Sprejeti je potrebno ukrepe za bolj dostojno preživljanje pokojnine. Dolžni smo ustanoviti demografsko-pokojninski sklad, v katerega se bo preneslo premoženje, kolikor ga je še ostalo.

– Edino gospodarska rast in ustvarjanje nove vrednosti predstavlja trajno blaginjo. Oblikovanje okolja za gospodarski razcvet je eden ključnih izzivov države.

– Javno šolstvo in zdravstvo so države ustanovile zaradi enakih izhodiščnih možnosti. Ko govorimo o javnem, ne sme biti javno tudi, če je še tako slabo in tako drago, ter da bodo žilne opornice bistveno dražje kot v tujini. Javno zdravstvo in šolstvo potrebuje konkurenco, sicer ni kvalitete.

– Problemi v zdravstvu so rešljivi, vendar ne brez reda in ne brez spremembe plačnega sistema. Če država ne bo morala zagotavljati konkurenčnih plač, bodo ljudje v zdravstvu odhajali drugam, prišli pa bodo ljudje, ki ne bodo znali v slovenščini napisati izvida.

– Slovenija nima delujočega obrambnega sistema. Začasna odmrznitev naborniškega sistema je nujna, da se obnovi struktura za obrambo države ter kadrovska podlaga za profesionalni del. Nihče ne bo prisiljen, da nosi orožje.

– Evropska unija je zgodovinski dosežek generacij in voditeljev, ki so živele v času obeh svetovnih vojn, tega zavedanja pri evropskih voditeljih ni več, evropske institucije se svaljkajo v birokraciji in privilegijih.

– Slovenija potrebuje 2-odstotno gospodarsko rast samo za pokrivanje dolgov. Slovenija s svojimi potenciali zmore bistveno več kot se trenutno kaže. Plače in pokojnine bi bile lahko za četrtino večje. Za naprej ponujamo roko sodelovanja. Naša vrata ostajajo odprta, ne izključujemo nikogar. Ne obljubljamo čudežev, zagotavljamo pa trdo delo za dobrobit Slovenije.

– Jasno je, da se ne bomo mi prilagajali civilizaciji, ki ne priznava enakopravnosti žensk, ki ne priznava ločenosti cerkve in države, ki ne priznava verske svobode in ki kriminalizira istospolne veze. Tukaj so meje, ki se jih ne bo prešlo.

Ne obljubljamo čudežev, zagotavljamo pa delo in napore za skupno dobro. Imamo eno samo državo, edinstveno na svetu po svojih naravnih lepotah, tudi po trdoživosti njenega življa. Zato naj bo naša Slovenija naš skupen dom in domovina za vse!

Dogajanje v parlamentu lahko spremljamo na 1. in 2. programu Nova24TV.

Glasovanje o novem mandatarju bo predvidoma popoldan. Nato mora novi mandatar kandidate za ministre predstaviti v 15 dneh. Predvidoma se bo to zgodilo prej, novo vlado s polnimi pooblastili naj bi Slovenija dobila v sredini marca 2020.

C. R.