Žužemberk: Do avtomobila za prevoz starejših tudi s prostovoljnimi prispevki

(vir: arhiv)

Občina Žužemberk je v letu 2020 pričela z izvajanjem prevozov starejših in ostalih iz ranljivih skupin, ki si ne morejo zagotoviti lastnega prevoza do bolnišnice, zdravstvenega doma, upravne enote ali ostalih javnih službe.

Prevoze izvajajo prostovoljci, ki so trenutno člani občinskega sveta, občina pa želi možnost uporabe namenskega vozila razširiti še na ostale prostovoljce, ki se želijo vključiti v opravljanje prevozov.

Občina prevoze izvaja sama, za prevoze trenutno uporabljajo edino vozilo občinske uprave, ki ga imajo.

Ker so nekateri že izrazili pripravljenost, da občino finančno podprejo pri nakupu novega vozila, ki bo služil izrecno samo namenu prevozov starejših, so se v občini odločili za zbiranje prostovoljnih prispevkov. Objavili so tudi razpis za nakup ustrezno vzdržljivega avtomobila.

Doslej so zbrali približno 12.000 evrov prostovoljnih prispevkov. Te so prispevali tako podjetja kot tudi občani, več tudi takih, ki takšen prevoz večkrat uporabljajo, je direktor žužemberške občinske uprave Tomaž Hrastar povedal za STA.

Za nakup novega vozila nameravajo sicer odšteti nekaj več kot 32.000 evrov, najmanj polovico stroškov njegovega nakupa pa nameravajo pokriti z zbranimi denarnimi prispevki.

Občina bo po nakupu vozila imela strošek le s plačevanjem goriva in njegovim vzdrževanjem, kar občinskega proračuna ne bo močno obremenilo. Novo vozilo bo uradno začelo voziti ob občinskem prazniku oziroma julija.

Podatki za morebitno nakazilo so objavljeni na strani: zuzemberk.si

M. D.