Znana pevka se je namerno okužila z novim koronavirusom

Le dva dneva pred smrtjo je Hana Horka na družbenih omrežjih zapisala: "Kmalu bom spet obiskala gledališče, savno in koncert." (vir: Facebook)

Ena od najbolj znanih pevk folklorne glasbe na Češkem Hana Horka je umrla v 58. letu zaradi posledic okužbe z novim koronavirusom.

Češki mediji poročajo, da je Hana Horka, članica najbolj znane češke folklorne skupine Asonance, umrla zaradi posledic okužbe s koronavirusom le nekaj dni po okužbi.

To je za BBC potrdil tudi njen sin Jan Rek. Ta je skupaj s svojim očetom, oba sta bila polno cepljena, za covid-19 zbolel konec decembra lani. Oba z očetom sta se po pozitivnem testu odločila za izolacijo od drugih družinskih članov, vendar mama njune odločitve ni spoštovala.

Želela se je namerno okužiti s koronavirusom, saj se ni hotela cepiti. Hkrati je želela uživati vse svoboščine, ki jih imajo na Češkem cepljene in prebolele osebe. Samo tem je na Češkem namreč dovoljeno obiskovati bare, kulturne dogodke in restavracije.

Sin še navaja, da mama naj ne bi bila “tipična” proticepilka, po njegovih besedah ni verjela v teorije zarote. “Samo verjela je, da bo lažje prebolela covid-19 kot pa posledice cepljenja,” je dejal za BBC. Povedal pa je, da se z mamo ni mogel racionalno pogovarjati o cepljenju, tega pogovora ni sprejemala.

Za razkritje zgodbe o svoji mami se je odločil, ker želi, da se cepi več ljudi.

“Ljudje morajo slišati zgodbe iz realnega življenja, ne samo gledati grafov in številk. Ljudje ne moremo sočustvovati s številkami,” je razloge za delitev zgodbe z mediji razkril pevkin sin.

M. D.