Zloglasni Dušan Smodej iz Fotopuba vendarle v sodni preiskavi

Novomeški kulturnik, živeč v Ljubljani, Dušan Josip Smodej se iz afere Fotopub, ki so jo nekateri poimenovali tudi afera Radiator, morda vendarle ne bo izvlekel brez posledic. Okrožno sodišče v Ljubljani je namreč zoper njega uvedlo sodno preiskavo. Tožilstvo mu očita sum spolnega nasilja in hude telesne poškodbo.

 

Tožilstvo je zahtevo za preiskavo na Okrožno sodišče v Ljubljani vložilo 10. januarja. Preiskavo zoper Smodeja je zahtevalo zaradi dveh kaznivih dejanj spolnega nasilja, kaznivega dejanja omogočanja uživanja ali uporabe prepovedanih drog ter kaznivega dejanja hude telesne poškodbe dveh oškodovank. Sodišče je zahtevi ugodilo in preiskavo uvedlo 29. januarja, so za medije potrdili na tožilstvu.

V kolikor bo preiskava potrdila sume kaznivih dejanj, je pričakovati, da bo tožilstvo zoper Smodeja vložilo obtožnico. V kolikor bo ta postala pravnomočna, se bo začelo sojenje.

Afera Radiator je izbruhnila, ko so se družbenem omrežju Instagram avgusta lani pojavile številne izpovedi Smodejevih domnevnih žrtev. Anonimna pričevanja so opisovala tudi omamljanje in spolne zlorabe deklet na več zabavah, med drugim v Fotopubu. Nekaterih zabav naj bi se udeleževali tudi nekateri politiki, med drugim koordinator Levice Luka Mesec, a je slednji zanikal, da bi karkoli vedel o Smodejevem početju.

A. V.