Združenje novinarjev: Kaznovanje Vodeba je politična zloraba policije

Roman Vodeb v oddaji Faktor na TV3. (vir: arhiv, zajem zaslona)

Na novico, da je policija z 250 evri oglobila psihoanalitika in publicista Romana Vodeba zaradi domnevne razžalitve predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič, so se včeraj odzvali v Združenju novinarjev in publicistov (ZNP).

Opozarjajo, da gre za politično zlorabo policije z namenom utišanja kritikov vlade.

V ZNP ugotavljajo, da je bila sicer Vodebova kritika ostra, kar pa ne pomeni, “da lahko policija ljudem, ki kritizirajo državni vrh, kar tako samopašno pošilja kazni”.

“V pravni državi ima namreč vsakdo, ki smatra, da je bil deležen razžalitve in blatenja dobrega imena, možnost, da preko civilne tožbe doseže povrnitev storjene škode. To velja tudi za omenjeno funkcionarko. Zato je povsem nesprejemljivo, da se za izrečene besede, ki – četudi na oster in neprizanesljiv način – kritizirajo oblastnike, uporablja kazenski pregon oz. zakon o varstvu javnega reda in miru,” opozarjajo.

Dodatno za nosilce javnih funkcij po ugotovitvah ZNP velja višji prag tolerance, kar zadeva ostrino besed, uperjenih zoper njih, kot to velja za navadne državljane: “Z drugimi besedami, oni morajo biti zmožni prenesti tudi kakšno tršo ali celo nesramno besedo na svoj račun.”

V ZNP ocenjujejo, da je bistveno bolj od Vodebovih besed nevarna oblastniška samopašnost, ki se izraža v občutku nedotakljivosti. “Očitno se sedaj ponovno soočamo z uvajanjem ‘verbalnega delikta’, kakršnega smo poznali v nekdanjem komunističnem režimu. Sedanja vladajoča garnitura skuša pod krinko boja zoper ‘sovražni govor’ predvsem zaščititi samo sebe pred javno kritiko,” so zapisali v izjavi za javnost.

V zadevi opažajo tudi očitno dvojnost meril policije. “Ko je na primer Svetlana Makarovič novinarja Jožeta Možino zmerjala z najbolj nizkotnimi žaljivkami, nekaterim drugim pa javno namenjala najbolj prostaške kletvice, nevredne intelektualke, se policija ni niti zganila, kaj šele, da bi komu izrekla kazen,” dodajajo.

A. V.