nedelja, 21 julija, 2024
Doma Slovenija Zaprti vrtci, šole, lokali, ni avtobusov in vlakov

Zaprti vrtci, šole, lokali, ni avtobusov in vlakov

Nova vlada Janeza Janša po vsega dveh dneh delovanja nadaljuje s sprejemanjem številnih ukrepov za zajezitev širitve koronavirusa. Od danes bodo zaprte vse vzgojno-varstvene ustanove, kot so vrtci in šole, tudi dijaški in študentski domovi. Vrata morajo zapreti tudi vsi lokali in vse neživilske trgovine, javni potniški prevoz je od polnoči ustavljen, organizirano varstvo otrok ni dovoljeno. V tem delu je priporočena medsebojna pomoč. Zapira se zračni promet.

Vsi ti ukrepi imajo samo en cilj: omejiti stike in s tem širjenje novega koronavirusa. Dosedanje izkušnje namreč kažejo, da se mnogi ne držijo pozivov, naj ostanejo doma in še naprej obiskujejo lokale, igrišča ipd.

Od danes velja prepoved neposredne prodaje blaga in storitev. Med drugim velja za nastanitvene, gostinske, velnes, športno-rekreacijske, kulturne, frizerske in kozmetične storitve. Slednje pomeni, da morajo svoja vrata začasno zapreti vsi hoteli, lokali, športni objekti, kinodvorane, frizerji in trgovine.

Odprte ostajajo le trgovine z živili, lekarne, bencinski servisi, banke, pošte in trafike. Po napovedih bodo omejili število ljudi, ki so lahko naenkrat v prostoru.

Dovoljeno je:

  • Prodaja živil v živilskih trgovinah
  • Prodaja kmetijskih pridelkov na kmetijah
  • Prodaja kmetijskega repromateriala
  • Izvajale se bodo tudi veterinarske storitve.

Z jutrišnjim dnem, s torkom, se bo ustavil tudi letalski promet. Omejitev bodo uveljavili dan pozneje kot za siceršnji javni promet, da se lahko nekatera letala še vrnejo domov.

To vnaprej najavljajo zato, da bi vsem tistim, ki razmišljajo o tem, da bi izkoristili že plačane vozovnice, dopovedali, naj tega ne počnejo, ker se ne bodo mogli vrniti v Slovenijo.

Po napovedih bodo vse države okoli Slovenije zaprle zračni prostor v nekaj dneh.

Proizvodnje v tovarnah zaenkrat ne bodo zaprli, saj bi to lahko pomenilo potop gospodarstva, kot to opozarjajo v Gospodarski zbornici Sloveniji in Združenju delodajalcev opozarjajo. Ravno zato si je vlada vzela nekaj več časa, da razmisli še o tovrstnih ukrepih.

Dejstvo je sicer, da v drugih državah, kjer se soočajo z epidemijo koronavirusa, tovarn niso zaprli.

Državni zbor bo v sredo sprejemal zakon, s katerim bo država podjetjem subvencionirala nadomestilo plače za delavce, ki bodo morda zaradi težav v proizvodnji morali začasno ostati doma.

Proučujejo tudi možnosti, kako priskočiti na pomoč približno 100.000 samostojnim podjetnikom. Po nekaterih napovedih naj bi jih za čas, ko traja epidemija, oprostili plačila prispevkov.

Varstvo otrok: Prepovedano je organizirano varstvo, vlada priporoča medsebojno pomoč. Za ustrezne rešitve za nujno varstvo otrok bodo poskrbele občine.

Pošta Slovenije: Dostavljalci bodo v hišne predalčnike naslovnikov vlagali tudi priporočena pisma. Vse stranke in poslovne partnerje pozivajo, naj poštne storitve uporabljajo le, če je to nujno. Spletne trgovce pozivajo, naj kupce usmerjajo v spletna plačila.

Sodišča: Odločajo le v nujnih primerih, vse ostale obravnave so do nadaljnjega preklicane.

Kulturne ustanove so zaprte.

Knjižnice so zaprte, zamudnine v tem času ne tečejo.

Bolnišnice: Opravljajo le nujne posege.

Vlada je preklicala sklep prejšnje vlade o prepovedi prodaje zaščitne opreme, tudi razkužil.

Odsvetovana so vsa potovanja.

C. R.