Zanimivo: Kukavičje jajce, igra na prvo žogo

“Takšne naivne protiobveščevalne prijeme se prepozna preko vira. Prva sta bila Kek in Pregl, kar pomeni, da je vir Golobič. Golobič pa ni ravno znan po bistrosti in premišljenosti, zato lahko predvidimo, da je tole igra na prvo žogo. Kukavičje jajce.”

Tako je na Twitterju zapisal ekonomist in analitik Tomaž Štih, znan kot Libertarec.

Štih je tako razkril, kdo je vir lažnih sporočil, čigav trojanski konj naj bi bil Stevanović. Prva sta bila Franci Kek in Arjan Pregl, kar pomeni, da je vir Gregor Golobič.

V zadnjih dneh namreč nekateri mediji namreč pospešeno objavljajo, da je pobudnik nasilnih protestov proti pogoju PCT Zoran Stevanović t. i. trojanski konj desnice.

Razlog za to je predvsem strah politikov na levici, da bi Stevanoviću uspelo pridobiti naklonjenost in glasove – levice, kamor Stevanović dejansko tudi spada.

Da za nasilnimi protesti stoji tranzicijska levica z Gregorjem Golobičem na čelu, pričata tudi podatka, da je bil včerajšnji pobudnik nasilja t. i. raper Zlatan Čordić Zlatko, ki je, med drugim, konec novembra 2020 na ljubljanskih ulicah napadal Milana Kreka, direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Čordić je bil udeležen tudi na vseh shodih, kjer je prišlo do nasilja, prav tako je napadal ministrstvo za kulturo oz. njene sodelavce.

Čordić pa je v času volilne kampanje pred zadnjimi evropskimi volitvami javno podprl kandidatno listo LMŠ, ki jo vodi Marjan Šarec in jim tako pomagal nabirati volilne glasove na evropskih volitvah. Pred tem je bil znan tudi kot podpornik stranke SD.

Golobičeva Esmeralda

Esmeralda Vidmar in Peter Žurej (vir: družbena omrežja)

Na včerajšnje protestu je zelo odstopala tudi Esmeralda Vidmar, ki se je leta 2014 kandidirala na listi Golobičeve stranke Zares. V zadnjem obdobju pa se je proslavila kot vneta zagovornica ravnatelja Osnovne šole Prebold, kjer je prav tako vodila protest, ko ta v šoli ni nameraval upoštevati navodil stroke. Ko je prišlo tako daleč, da bi zaradi tega lahko izgubil službo, pa je popustil.

Esmeralda Vidmar je v času vlade Boruta Pahorja, ko je bila na oblasti stranka Zares, opravljala delo višje svetovalke v Državnem zboru RS. Požareport pa je razkril, da Vidmarjeva praktično živi od državnega proračuna oziroma na račun države ali davkoplačevalcev. “Njen zasebni partner je namreč Blaž Cvetanović, visoki slovenski diplomat v Črni gori, zadolžen za konzularno delo in finančno poslovanje, Esmeralda Vidmar pa je na tako imenovani diplomatski listi Črne gore navedena kot njegova uradna zasebna partnerica – kot “Ms Esmeralda Vidmar.”

Vidmarjeva pa je povezana tudi z Novim mestom, podobno kot Gregor Golobič in Franci Krek.

Po podatkih policije okoli 3000 ljudi

Zoran Stevanović v času, ko je bil še policist. (Iz policije so ga odpustili).

Policija uradnih podatkov za včerajšnje dogajanje v Ljubljani ni še sporočila. Direktor uprave uniformirane policije Danijel Lorbek pa je sinoči za TV Slovenija povedal, da so pridržali tri ljudi zaradi suma storitve kaznivega dejanja in več oseb zaradi kršitev zakona o nalogah in pooblastilih policije.

Na shodu naj bi bilo okoli 3000 ljudi, policija je po fotografijah sodeč odvzela prostost Zlatanu Čordiću, ali je to odvzela tudi Zoranu Stevanoviću, kot navajajo nekaterih na družbenih omrežjih, pa zaenkrat uradno še ni potrjeno. Zaenkrat je znano samo, da je nekje vmes pospravil ozvočenje in poniknil. Njegovo delo je med drugim nadaljevala Esmeralda Vidmar, kar je razvidno tudi iz posnetkov in fotografij.

Policija je za umiritev razmer uporabila “vso paleto prisilnih sredstev”, od konjenice in psov do vodnega topa in solzivca. Če bo prišlo do podobnih hujših kršitev, bo to storila tudi danes, je v Odmevih še napovedal Lorbek.

Esmeralda Vidmar (na sredini) ob koncu izgredov.
Golobičeva Esmeralda Vidmar na Trgu republike.

A. L.