Žan Mahnič na sodišču premagal Urško Klakočar Zupančič

Urška Klakočar Zupančič (vir: arhiv)

Poslanec Žan Mahnič je na sodišču v Kranju premagal predsednico državnega zbora in nekdanjo okrajno sodnico Urško Klakočar Zupančič, ki ga je, podobno kot Roberta Vodeba, ovadila policiji. Novico o tem je objavil novinar in urednik Bojan Požar.

Ovadbo zoper Žana Mahniča je Urška Klakočar Zupančič vložila zaradi njegovega zapisa na omrežju X (nekdanji Twitter), da ima shizofrenijo.

Mahniču je policija na hitro predpisala globo, 250 evrov, toda poslanec je šel na sodišče in uspel. Danes je na X zapisal: “Zmagali sta svoboda govora in parlamentarna demokracija, poraženi pa sta bili oblastniška aroganca in prevzetno razglašanje bivše sodnice za poznavalko prava. Urško Klakočar Zupaničič zato pozivam k odstopu z mesta predsednice Državnega zbora Republike Slovenije.”

Klakočar Zupančičeva je nato za medije dejala: ¸”Mahničevi pozivi niso vredni komentarja,” in dodala, da gre pri prej omenjeni sodbi za postopek med poslancem in državo. Mahnič pa je to komentiral: “Tukaj gre predvsem za postopek med Urško Klakočar Zupančič in Policijo, saj me je ona prijavila in kasneje Policiji grozila, ker mi najprej niso poslali globe in so ugotovili, da prekrška ni bilo. Naj prevzame odgovornost za svoje pravno neznanje in škodo, ki jo povzroča državnemu zboru.”

Podobno ovadbo kot proti Mahniču je Klakočar Zupančičeva vložila tudi proti psihoanalitiku in političnemu komentatorju Robertu Vodebu, tudi on se je pritožil zoper izrečeno globo in bo o tem odločalo sodišče.

Vodeb je zapisal, da ga “njene ekscesne reakcije asociirajo na nekatere moje pacientke oziroma klientke, ki pridejo k meni po drugo mnenje oz. na konzultacije, ko jih na psihiatriji diagnosticirajo z neko nedefinirano osebnostno motnjo ali morda celo z bipolarno motnjo”.

Urška Klakočar Zupančič se je med drugim v državnem zboru postavljala tudi z besedami: “Ne dvomite v moje pravno znanje.” In zdaj jo je na sodišču premagal poslanec Žan Mahnič.

M. D.