Zakaj ne moremo v Avstrijo? Tu je odgovor!

Na predlog ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa je danes potekal telefonski pogovor z zveznim ministrom za notranje zadeve Republike Avstrije Karlom Nehammerjem.

Ministra Hojsa je med drugim zanimalo, zakaj Avstrija še ni odprla meje s Slovenijo.

Avstrijski minister Nehammer je pri tem izpostavil dva razloga, in sicer:

  • skrb, da bi državljani Italije prišli v Avstrijo prek Slovenije in Hrvaške (zdravstvena situacija v Italiji namreč še ni takšna, da bi Avstrija lahko sprostila vstop) ter
  • nezakonite migracije.

Hojs je avstrijskemu ministru predstavil ukrepe, ki jih ima Slovenija ob vstopu iz Italije. Zagotovil je, da bodo takšni ostali vse do izboljšanja epidemiološke slike v Italiji in do sklenitve tehničnega dogovora med državama. Izrazil je tudi prepričanje, da bo odločitev Avstrije o odpravi ukrepov na meji s Slovenijo sprejeta čim prej.

Ministra sta govorila tudi o migracijski situaciji v državah. Znano je namreč, da je avstrijska vlada na svojo južno mejo prvič po drugi svetovni vojni namestila večje število vojakov. Zdaj je jasno, da je to zaradi pričakovanih novih migracijskih tokov po južni balkanski poti.

Dodajmo še, da slovenska vlada še vedno vztraja na večjih začasnih pooblastilih vojakom na slovenski južni meji. Predvidoma še v tem tednu naj bi o tem vnovič razpravljali v državnem zboru. Sklep o večjih pooblastilih mora biti izglasovan tudi z delom opozicije.

Znano pa je, da večjemu nadzoru slovenske južne meje nasprotujejo v opozicijskih strankah SD, LMŠ in Levica.

Avstrijski minister je danes sicer napovedal tudi organizacijo ministrske konference o varovanju meja, minister Hojs je predlog podprl in napovedal aktivno udeležbo Slovenije, so sporočili s slovenskega ministrstva za notranje zadeve.

C. R.