Začenjajo se dnevi cepljenja

(vir: pixabay.com)

Danes se začenja druga akcija Dnevi cepljenja pod geslom Stopimo skupaj! Varno in zdravo naprej. V akciji, ki bo trajala do sobote, 15. januarja, sodelujejo vsi zdravstveni domovi, nekatere covidne bolnišnice in mobilne cepilne enote.

V teh dneh bodo cepilni centri odprti od 8. do 20. ure, naročanje na cepljenje ni potrebno. Brez naročanja se lahko cepijo odrasli in zdravi otroki, starejši od 12 let. Otroke v starosti od 5 do 11 let je treba predhodno naročiti. 

Odločitev za cepljenje je odločitev za zdravje in za vrnitev v življenje, kot smo ga poznali pred marcem 2020, poudarjajo na ministrstvu za zdravje.

Cilj akcije je precepiti čim več ljudi s prvim, drugim ali tretjim odmerkom. “Vsakdo šteje in vsak odmerek zaščite šteje. Odločitev za cepljenje je odločitev za zdravje in za vrnitev v življenje, kot smo ga poznali pred marcem 2020,” je na ponedeljkovi novinarski konferenci ob predstavitvi akcije dejal minister za zdravje zdravnik Janez Poklukar.

K udeležbi so pozvali tudi epidemiologi. To so storili z namenom, da bi dosegli večjo precepljenost prebivalstva proti covidu-19 in s tem lažje prenesli pritisk koronavirusne različice omikron. Vsak odmerek cepiva je pomemben, še posebej ključen pa je poživitveni, poudarjajo.

V sklopu prve akcije Dnevi cepljenja, ki je potekala med 19. in 23. decembrom, so v Sloveniji opravili 76.544 cepljenj proti covidu-19. Minister Poklukar je ob tem povedal, so s tem preprečili približno 2000 hospitalizacij, 500 sprejemov v enote intenzivne terapije in 300 smrti.

M. D.