Začelo se je, omicron potrjen tudi v naših občinah

Janez Poklukar, zdravnik in minister za zdravje (vir: Twitter)

Pazimo na svoje zdravje. Tudi in še posebej v teh prazničnih dneh. Tako je včeraj na Twitterju zapisal premier Janez Janša in objavil graf s podatki o številu okuženih z omikronom po občinah na božični večer 2021. Iz podatkov je razvidno, da je omikron, ki je bistveno bolj kužna različica novega koronavirusa, potrjena v številnih občinah,

med njimi so tudi: Črnomelj, Mirna Peč, Novo mesto, Trebnje, Ivančna Gorica, Loška dolina in tudi v Posavju (Sevnica in Krško). Največ potrjenih primerov pa je bilo v Ljubljani (58).

“Rastemo, mislim, da se je začelo”

Dr. Matjaž Leskovar z Instituta Jožef Stefan iz Ljubljane, kjer okužbe zelo natančno spremljajo in na podlagi tega tudi pripravljajo analize in napovedi, pa je ponoči na svoji Facebook strani zapisal, da “glede na TAN kode rastemo”. “Mislim, da se je začelo,” je dodal. Da bo število okužb zaradi hitrega širjenja različice omikron začelo naraščati, so v Institutu napovedali že prejšnji teden. Kako se bo to odražalo na številu hospitaliziranih covidnih bolnikov na navadnih in intenzivnih oddelkih, bo odvisno od resnosti bolezni, ki jo povzroča.

Omikron se tako hitro širi zaradi izogibanja imunskemu sistemu in še večje kužnosti od delte.

V Institutu so zapisalo: “Dosledno izvajajmo pravilo CPT in vse ostale ukrepe, da pričakovana rast epidemije ne bo prehitra, kar bi kljub morebitnemu blažjemu poteku bolezni poplavilo bolnišnice s covidnimi bolniki. Najučinkovitejši ukrep za obvladovanje epidemije je cepljenje, ki pomembno zmanjša verjetnost za okužbo in težji potek bolezni.

Kumulativno število hospitaliziranih zmanjša pri tako kužnem virusu le cepljenje, ukrepi to isto kumulativno število bolnikov le razporedijo na daljše časovno obdobje. (vir)

Na Božič v intenzivni negi 89 % necepljenih

V petek je bilo v Sloveniji potrjenih 1089 okužb, v soboto pa 666, podatki za včeraj, v nedeljo, bodo znani kmalu dopoldne. V Sloveniji je nekaj več kot 16 tisoč okuženih (aktivnih primerov).

Na božični dan je bilo v bolnišnicah 577 obolelih, od tega 197 v intenzivni negi. Ob tem je ministrstvo za zdravje objavilo, da je bilo v intenzivni negi 89 % necepljenih, trenutno najmlajši hospitalizirani pa ima 18 let.

Dnevi cepljenja: 76.544 cepljenj

V Sloveniji je prejšnji teden potekala akcija Dnevi cepljenja, v štirih dneh so opravili 76.544 cepljenj proti covid-19, od tega se jih je skoraj 5000 cepilo s prvim odmerkom. Cilj akcije je bil doseči boljšo precepljenost in na ta način obvarovati bolnišnice pred dodatnimi obremenitvami.

Minister za zdravje, zdravnik Janez Poklukar, je ob teh rezultatih v petek povedal:

“Iskrena hvala vsem. Brez vas odziv ne bil takšen. Skupaj smo preprečili 2000 hospitalizacij, 500 sprejemov na intenzivne enote in 300 smrti.”

Cepljenje se nadaljuje.

(vir: Institut Jožef Stefan, Ljubljana)

Objava o omikronu po občinah. 

A. L.