Za še boljše sodelovanje vojakov in policije pri nadzoru državne meje

Na delovnem sestanku dveh ministrov (Mateja Tonina in Aleša Hojsa) sta sodelovala tudi načelnik Generalštaba Slovenske vojske in v. d. generalnega direktorja Policije brigadir Robert Glavaš in Andrej Jurič (foto: Vekoslav Rajh, MORS)

Na ministrstvu za obrambo je včeraj potekal delovni sestanek med ministroma za obrambo in notranje zadeve Matejem Toninom in Alešem Hojsom ter načelnikom Generalštaba Slovenske vojske in vršilcem dolžnosti generalnega direktorja Policije brigadirjem Robertom Glavašem in Andrejem Juričem.

Tema sestanka je bila pregled sodelovanja med Slovensko vojsko in Policijo pri nadzoru državne meje.

Dosedanje sodelovanje so ocenili kot zelo dobro, ga bomo pa v prihodnje še izboljšali v prid še učinkovitejšemu nadzoru državne meje.

Ministrstvo za obrambo bo v okviru svojih pristojnosti ukrepe za izboljšanje delovanja Slovenske vojske pri pomoči Policiji izvedlo v treh korakih:

  • prenovili in izboljšali bodo pravila delovanja Slovenske vojske na meji, pri nadzoru meje, da bodo ta še jasnejša in natančnejša;
  • Slovenska vojska bo pripravila štiri stopnje angažiranja vojakov po 37. členu Zakona o obrambi:

– zelena stopnja pomeni aktivacijo 150 vojakov,

– rumena 400,

– oranžna 800,

– rdeča stopnja pa aktivacijo 2000 vojakov;

  • večino svojih usposabljanj bo Slovenska vojska v prihodnje izvajala na območjih ob meji, da bomo tako še okrepili prisotnost vojske na terenu.

C. R.