Za ponarejena potrdila o PCT kazen do treh let zapora

Stanislav Vrečar, namestnik generalnega direktorja Policije

V preteklem tednu je bilo odkritih sedem primerov ponarejenih potrdil o izpolnjevanju pogoja PCT, in sicer ne samo na državni meji, temveč tudi v notranjosti države, je na včerajšnji novinarski konferenci povedal namestnik generalnega direktorja Policije Stanislav Vrečar.

Ob tem je opozoril, da je oseba, pri kateri najdejo ponarejeno listino, tudi kazensko ovadena. Za kaznivo dejanje ponarejanja listin je zagrožena kazen do treh let zapora.

Policija je sicer v zadnjem obdobju iz medijskih objav, prijav in ugotovitev drugih pristojnih nadzornih organov seznanjena o domnevnem pojavu različnih oblik zlorab na področju cepljenja proti nalezljivim boleznim, pa je razvidno iz sporočila po včerajšnji seji vlade.

Izdelavo in uporabo potrdil o cepljenju proti covidu-19 policija najpogosteje obravnava kot kaznivo dejanje ponarejanja listin.

Odprtih kaznivih dejanj (ponarejanje listin in overitev lažne vsebine) je bilo do 1. novembra letos že 963.

Na spletu pa je vse več pričevanj zaposlenih v ustanovah, kjer preverjajo pogoj PCT. Primeri so zelo zgovorni. Ljudje jim tiščijo dokazila, kot na primer: 50-letnica kaže potrdilo 19-letnice ali obratno. Iz potrdila je namreč razvidna tudi letnica rojstva.

M. D.