Za pomoč v neurjih 1,1 milijona, prodajalcem elektrike in plina 50,5 milijona evrov

Poplave (vir: Zajem zaslona, arhiv)

Vlada je na včerajšnji dopisni seji zagotovila 1,1 milijona evrov pomoči prizadetim v neurjih med 12. julijem in 2. avgustom. Pomoč bodo oškodovancem v sodelovanju z občinami dodeljevale humanitarne organizacije – Rdeči križ Slovenije (500 tisoč evrov), Slovenska Karitas (500 tisoč) in Evangeličanska humanitarna organizacija (100 tisoč evrov).

 

Skupno je bilo v navedenem obdobju v več kot 190 občinah prizadetih več tisoč objektov in zabeleženih več kot 10.000 različnih dogodkov. Na mnogih območjih je toča uničila poljščine, nasade in pridelke. Številna gospodinjstva po Sloveniji so utrpela hujšo škodo na objektih in opremi.

Za primerjavo. Dodeljenih 1,1 milijona evrov za 190 občin pomeni 5.789,47 evra za vsako občino. Ob tem spomnimo, da si je Robert Golob v času, ko je vodil državni Gen-I, v zadnjih letih izplačeval tudi več kot 2 milijona evrov letno.

O včeraj dodeljenih 1,1 milijonov evrov vemo vse. Za to so “lepo poskrbeli”. Nikjer pa nismo zasledili podatka, da je vlada na včerajšnji seji Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo dodelila (prerazporedila) 50.513.400,79 evra – za obdobje od marca do aprila 2023.

50,5 milijona evrov bodo z ministrstva izplačali dobaviteljem električne energije in dobaviteljem plina – se pravi trgovcem z električno energijo in plinom. Kot razlog navajajo, da gre za “primerno finančno nadomestilo, ker je vlada določila najvišjo ceno električne energije, zemeljskega plina ali toplote iz sistema daljinskega ogrevanja. Dobavitelji pa naj bi zato utrpeli škodo”.

In to tisti dobavitelji, kjer so plače najvišje, maja tudi zato, ker so si izplačevali “nagrade”. Hkrati to pomeni, da prodajalcem davkoplačevalci plačamo vse, kar zaračunajo. Tako, ali drugače. Prek položnic ali davkov!

Vir: preRazp

M. D.