Za pomoč policiji pripravljenih 58 novih pomožnih policistk in policistov

(vir: policija.si)

Pred generalnim direktorjem policije dr. Antonom Olajem je v sredo zapriseglo 58 pomožnih policistk in policistov. Osnovno usposabljanje je uspešno zaključilo 57 kandidatov za pomožne policiste 8. generacije, dva kandidata bosta nadaljevala usposabljanje z 9. generacijo, ki se bo predvidoma usposabljala v marcu 2022.

Pri slovesni zaprisegi je sodeloval še kandidat 7. generacije, ki se zaradi bojazni okužbe kolektiva s covidom-19 ni udeležil praktičnega dela usposabljanja. Praktični del usposabljanja je namreč zaključil jeseni 2021.

Pred zaprisego so pomožni policisti podpisali še pogodbo o zaposlitvi, ki velja pet let z možnostjo podaljšanja. Razporejeni bodo na tisto policijsko upravo, na območju katere imajo stalno prebivališče. Na tem območju bodo ob morebitnem vpoklicu izvajali policijska pooblastila. Vpoklicani bodo v primerih, ko bo zaradi nemotenega opravljanja nalog policije treba nadomestiti odsotnost večjega števila aktivnih policistov, ob naravnih in drugih nesrečah, v primerih, ko je huje ogrožena javna varnost, za zavarovanje državne meje in v primerih krize oziroma izrednega ali vojnega stanja.

V teku so priprave za izvedbo osnovnega usposabljanja 9. generacije kandidatov za pomožne policiste, ki naj bi predvidoma potekalo v vadbenem centru Gotenica med 1. marcem in 9. aprilom 2022.

Prav tako je objavljen tudi javni razpis za nabor kandidatov za pomožne policiste 10. generacije, ki naj bi se predvidoma usposabljala novembra 2022.

Uvodni nagovor je imel vodja usposabljanja za pomožne policiste Igor Stošič, pred prisego pa je v imenu celotne generacije spregovoril pomožni policist Jože Pisar.

Po zaprisegi je zbrane, zlasti nove kolege, nagovoril generalni direktor policije dr. Anton OlajZvočni posnetek govora generalnega direktorja policije dr. Antona Olaja

Fotografije s slovesne zaprisege (za povečanje kliknite na sliko):

Vir: policija.si

M. D.