Za covidom umrl goreči zanikovalec virusa

Maurizio Buratti goreči italijanski antivakser.

Italijanski mediji poročajo, da je umrl 61-letni Maurizio Buratti, eden najbolj prepoznavnih obrazov proticepilskega gibanja pri naših zahodnih sosedih, udeleževal se je tudi protestov proti upoštevanju ukrepov za širjenje novega koronavirusa. Glede obstoja virusa se je premislil pred nekaj tedni, ko je zbolel. 

61-letni Buratti je bil med drugim znan kot goreč zagovornik teorije, da bolezen covid-19 ne obstaja, ko se je okužil, pa je že močno bolan okužbo poskusil širiti med sodržavljane.

61-letni Maurizio Buratti, znan oboževalcem kot Mauro iz Mante, se je le nekaj dni pred hospitalizacijo ponašal s tem, da je bil “širilec kuge”. Pozitiven na okužbo s koronavirusom in vidno bolan je brez maske hodil po trgovinah in po drugih javnih mestih, kjer se zbira večje število ljudi.

Govoril je, da “brani ustavo” z ignoriranjem nasvetov javnega zdravstva, zato se ni hotel testirati, ker je verjel, da so oblivi povzročili virus.

Maurizio Buratti je boj s koronavirusno boleznijo izgubil v ponedeljek, 27. decembra. Bil je že tako hudo bolan, da se ni več odzival na zdravljenje. Njegova pljuča so bila tako rekoč uničena.

Buratti, vidni predstavnik italijanskega gibanja nasprotnikov epidemioloških ukrepov in cepljenja proti bolezni covid-19, je že od začetka pandemije trdil, da je novi koronavirus izmišljen, in ponavljal večino teorij zarot, ki krožijo po svetovnem spletu. Večkrat se je sicer ujel v nasprotje, saj je, na primer, trdil, da bolezen covid-19, v katero sicer sprva ni verjel, povzročajo vatirane paličice za testiranje.

Po njegovi smrti je David Parenzo, eden od voditeljev radijske oddaje Zanzara, v kateri je bil Buratti kot klicatelj redni gost, dejal:

“Počivaj v miru, ti stari teoretik zarot. Upam, da bo tvoja zgodba šola za vse, ki še vedno dvomijo o učinkovitosti cepiv.”

M. D.