Z januarjem se viša minimalna plača

(vir: pixabay.com)

Od 1. januarja se bo za izračun minimalne plače uporabljala nova formula, na podlagi katere bo morala za najmanj 20, a ne za več kot 40 odstotkov presegati izračunane minimalne življenjske stroške.

Po trenutnem izračunu bi neto minimalna plača znašala 736 evrov. V letu 2020 je bila 700 evrov.

Točen znesek bo znan konec januarja

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so za STA pojasnili, da bo novo višino minimalne plače določil minister po predhodnem posvetu s socialnimi partnerji. V Uradnem listu RS jo mora objaviti najpozneje do 31. januarja 2021.

Delodajalske organizacije že nekaj časa opozarjajo, da mnoga podjetja zvišanja minimalne plače ne bodo prenesla. Opozorila je še okrepila epidemija covid-19, in delodajalci so vladi predlagali začasno zamrznitev minimalne plače. Sindikati so se temu ostro uprli in vztrajajo, da zamrznitev ne pride v poštev.

Vlada je poskušala nesoglasje rešiti s kompromisnim predlogom, po katerem bi bila nova formula za izračun minimalne plače uveljavljena šele 1. aprila. Do konca septembra bi stroške zvišanja krila država, nato pa delodajalci. Vendar pa sta takšnemu predlogu nasprotovali obe strani, zato ga vlada v sedmi protikoronski zakon ni vključila.

Gospodarstveniki bodo vztrajali pri zamrznitvi minimalne plače

Generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Sonja Šmuc je napovedala, da se bodo za zamrznitev minimalne plače zavzemali še naprej. Kljub neuspešnim poskusom za dosego kompromisa pričakujejo, da bo vlada podjetjem povrnila razliko od prejšnje do nove minimalne plače.

“Če do tega ne bo prišlo, se bojimo, da bo cena zelo visoka; predvsem v obliki povečanega števila brezposelnih in izgube kar nekaj podjetij iz določenih panog. To pomeni, da se bomo morali preprosto ponovno odpovedati panogam, ki smo se jih v zadnjem desetletju trudili znova postaviti na noge,” je opozorila in izpostavila predvsem lesno industrijo.

Po informacijah GZS imajo nekatera podjetja zaradi zvišanja minimalne plače že pripravljene programe za selitev v tujino. “Vztrajali bomo, da se še pred izplačili januarskih plač najde rešitev v obliki povračila podjetjem, ki bodo zaradi dviga minimalne plače posebej prizadeta,” je napovedala Šmučeva. Kot možnost je navedla vključitev tega ukrepa v osmi protikoronski zakon.

M. D.