Vseslovenski protestni shod in upor številčno največji doslej

Sporočilo upokojencev, Ljubljana, 16. februar 2024

V Ljubljani je potekal veliki vseslovenski protestni shod in upor upokojencev ter nezadovoljnih državljanov. Začelo se je ob 14. uri pred stavbo RTV Slovenijo, zbrani so se nato premaknili na ploščad pred državnim zborom.

Tokratni protestni shod, že 10. zapovrstjo, je bil številčno največji doslej. Na Trgu republike se je zbralo več deset tisoč ljudi, plapolale so slovenske zastave, trg je preplavljala slovenska glasba.

Shod na Trgu republike je potekal v organizaciji Inštituta 1. oktober in Glasa upokojencem. Na shodu so se zbrali ljudje iz cele Slovenije, izgredov ni bilo.

Pred stavbo RTV so zbrani enotno izražali veliko nejevoljo nad predvajanimi rtv-programi. Vzklikali so: “Mafija, mafija, mafija.” Če ste mislili ponovno graditi jugoslovanski socializem, tu v Sloveniji, v tej stavbi, vam sporočamo, da demokratične Slovenije mi upokojenci ne bomo dali!,” je dejal Pavel Rupar in dodal, da “njihove nesposobnosti, njihovega propagandno političnega delovanja upokojenci ne bodo plačevali”. “Takoj spremenite iznakažen in pokvarjen TV program,” je zahteval. “Proti lenuhom, neizobraženim novinarjem in mafiji, ki je zasedla RTV, bomo sprožili tožbo, z namenom, da nam povrnete vse plačane prispevke za tri leta nazaj,” je povedal.

Na Trgu republike je bilo več govornikov in govornic. Veliko kritike je bilo na račun Urške Klakočar Zupančič, predsednice državnega zbora. Organizatorji so zavrteli tudi posnetek, ko je v državnem zboru v času obravnave zakona o izrednem zvišanju pokojnin vpila na Ruparja in upokojence. Slednje je tudi izgnala iz balkona državnega zbora. Rupar je povedal, da jih zdaj gleda skozi okno in napovedal, da je zadnjič v državnem zboru.

Rupar je bil kritičen tudi do Nataše Pirc Musar, predsednice države, ki doslej v času desetih shodov ni našla trenutka, da bi prišla in pozdravila množico upokojencev in sodelujočih na shodih. Kritičen je bil tudi do Roberta Goloba in vlade kot celote, saj jim upokojenci niso mar, skrbijo predvsem zase.

Naslednji shod bo marca. Pavel Rupar je napovedal, da se jim bo morda takrat pridružila ena od drugih skupin.

Rupar je po protestu sporočil: “Blizu 30.000 ljudi 16. februarja 2024 v Ljubljani. RTV SLO pod nameščenci skrajnih levičarjev ne smejo dolgo obstajati. Tudi vlada Goloba ne! Protest enkrat na mesec bo premalo, da bi se jih otresli!! Upokojenci zahtevamo zvišanje pokojnin, nujne so čimprejšnje volitve!!” (več)

Protest pred RTV, 16. februar 2024
Pavel Rupar, Ljubljana, 16. februar 2024
Vir: Zajem zaslona, X

 

M. D.