Vse najboljše, Slovenija!

Slovenska zastava (vir: arhiv)

Slovenija danes, 25. junija, praznuje Dan državnosti, v spomin na 25. junij 1991, ko je takratna slovenska skupščina sprejela Temeljno ustavno listino o samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji.

Za samostojno državo smo se Slovenci in Slovenke odločili na plebiscitu, ki je bil 23. decembra 1990. Udeležba je bila 88,5-odstotna, za samostojno in neodvisno državo je glasovalo 95 odstotkov volivk in volivcev.

Na današnji dan pred 32 leti pa je slovenska skupščina, ki jo je vodil dr. France Bučar, sprejela ustavni zakon za izvedbo temeljne ustavne listine in Deklaracijo o neodvisnosti. Dr. France Bučar je dejal: “Naj živi samostojna in neodvisna Slovenija!”

V parlamentu je zavladalo veselje, iz posnetka, objavljenga na portalu YouTube, pa je razvidno, da se samostojnosti in neodvisnosti slovenske države ni veselil Milan Kučan, takratni predsednik Predsedstva Republike Slovenije. Zakaj se tega ni veselil, analitiki pojasnjujejo z njegovo izjavo, ko je dejal: “O odcepitvi Slovenije od Jugoslavije je težko celo misliti, ker to ni nikoli bila moja najintimnejša opcija. Z njo se ne morem sprijazniti.”

Milana Kučana, sicer nato prvega predsednika Republike Slovenije, sinoči ni bilo videti na osrednji državni proslavi sredi Ljubljane.

Vir: YouTube

Osrsednja državna proslava, 24. 6. 2023 – bivšega predsednika države Milana Kučana ni bilo opaziti. (vir: Zajem zaslona)

C. R.