Vročinski rekordi: O ‘strašni’ vročini poročali že pred 128 leti

(vir: pixabay.com)

Včeraj smo bili priča novemu vročinskemu julijskemu rekordu. Na merilnem mestu Dobliče v občini Črnomelj je bilo izmerjenih 37,2 °C, kar je bil temperaturni rekord za celotno državo.

Na merilnem mestu Dobliče so že 23. julija 2022 izmerili 39,4 °C, največ pa 5. julija 1950 (pred 73 leti), ko so namerili 40,6 °C.

Čeprav je zdaj pri nekaterih modno, da je tolikšna vročina posledica globalnega segrevanja, pa podatki kažejo, da je bilo bolj vroče kot včeraj tudi julija 1905, pred 128 leti. Nadalje je po vročini izstopalo leto 1935, ko je 20. junija temperatura v Ljubljani dosegla 38,8 °C.

V Slovenskem narodu so 5. julija 1905 poročali: “Neznosna vročina zadnjih dni je delovala v novomeškem okraju z izredno silo. Tri dni, od sobote do ponedeljka, je kazal toplomer po 40 °C, na prisojnih zatišnih krajih pa celo 44 °C. Vsled tega je mnogo delavcev onemoglo. Tej neznosni vročini je sledil grozovit orkan in se je usula strašanska toča. Vihar je podrl v Mirni peči in okolici prav mnogo kozolcev, ruval drevesa, opeka je letela s streh, kot bi deževalo. Vozovi z mrvo so se prevračali in ni bilo mogoče niti enega obdržati pokonci!

V trebanjskem sodnem okraju je treskalo v drevesa in treščilo tudi v neko 150 let staro lipo, ki jo je s koreninami vred izruval. V Rihpovcu, občina Trebnje, je treščilo v vinsko shrambo, ki je do tal pogorela. Toča je v nekaterih vaseh povzročila občutno škodo in pričakovati je, da dobe prizadeti vsaj nekaj podpore.”

O strašni vročini so poročali tudi iz Furlanije, v bližini Ogleja je zaradi sončarice umrlo pet ljudi. Nič bolje ni bilo v gradiški okolici.

Iz navedenega je razvidno, da so bili vročinski vali tudi pred več kot sto leti in da za vse le ni krivo globalno segrevanje, kot je to zdaj modno razpravljati in kot nas v to prepričujejo razni skrajno levičarski globalisti.

Zapis 5. julija 1905 (vir: Slovenski narod)

A. L.