Vredno branja: “Za plačila nasilnežev skrbel mož, znan kot vodja srbskega kriminalnega podzemlja”

Protesti 2020 (vir: Polona Avanzo)

Urednik portala Siol.net in novinar Peter Jančič v današnji kolumni med drugim razkriva, da tokratni protesti v državi do zdaj še niso bili zelo nasilni. Smo pa bili v preteklosti že priča brutalnosti. Brutalna ni bila policija. Priča smo bili tudi informacijam, da nasilje ni bilo brez političnih ozadij. 

Peter Jančič

Jančič je zapisal, da je nekdanji minister za notranje zadeve dr. Vinko Gorenak je pred kratkim izdal knjigo z naslovom Policist in politik. V njej opisuje, kako je bilo v protestih (v letih 2012 in začetku 2013) plačanih »nekaj sto najbolj nasilnih ‘vstajnikov’ v času druge vlade Janeza Janše.

Gorenak je v knjigi povzel ugotovitve policije, da je za plačila nasilnežev skrbel mož, znan kot vodja srbskega kriminalnega podzemlja, in to iz hotela v Ljubljani. Denar je prevažal voznik pomembnega politika.

Po neuradnih informacijah bi šlo lahko za voznika ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Janković je takrat vodil največjo opozicijsko stranko Pozitivno Slovenijo.

Med “vstajnike” sta denar razdeljevala sinova pomembnega poslovneža, piše Gorenak.

Po neuradnih informacijah bi bila lahko z dogajanjem povezana tudi družina Nikole Damijanića, nekaj časa skritega lastnika agencije za merjenje javnega mnenja Ninamedie, ki je poslovno močno povezana z Mestno občino Ljubljana in Jankovićem (vir), vpliven pa je bil kot predstavnik Pozitivne Slovenije in vlad v preteklosti na RTVS in STA.

Peter Jančič navaja, da v Gorenakovi knjigi ni priimkov domnevno povezanih, ki  jih je on nato dobil neuradno. Nenavadno pa je, da o tem ni medijske radovednosti, čeprav gre za znane osebnosti in pomembno dogajanje.

Neuradne informacije so s strani takrat vladajočih, dogajanja pa po dokumentih policije novinarsko ni mogoče preveriti, ker medijem (podobno tudi na tožilstvu in sodiščih) onemogočajo dostop, če papirji vsebujejo imena, z razlago, da morajo varovati zasebnost.

Policija proti tej verigi pozneje ni sprožila postopkov, ker ne bi bilo mogoče dokazati, da so kocke, ki jih je vrgel konkreten posameznik, priletele v določenega policista prav zaradi teh plačil, piše Gorenak v knjigi Policist in politik.

Knjigo je vredno prebrati tudi zaradi številnih informacij o varnostnem sistemu in dogajanju v državi v zadnjih desetletjih, še dodaja urednik portala Siol.net.

Celotna kolumna Petra Jančiča je dostopna tukaj 

Tako nasilni in polni sovražnega govora so bili t. i. vstajniki v letih 2012 in začetku 2013, v času druge Janševe vlade.

C. R.