Vransko: Kaj se je v resnici dogajalo?

(vir: Zajem zaslona)

Na družbenih omrežjih so včeraj popoldne zaokrožile objave o mladoletnici, ki naj bi jo policisti na Vranskem obravnavali, ker na avtobusu ni nosila zaščitne maske, kasneje pa še vklenili v lisice.

Da se je potnica neprimerno obnašala do voznika kot ostalih potnikov v avtobusu in se ni umirila niti po prihodu policistov, so potrdili tudi v avtobusnem prevoznem podjetju Nomago.

Pojasnili so: “Ob vstopu v vozilo je potnica verbalno napadla voznika, ki jo je prosil, naj uporablja zaščitno obrazno masko. Zaradi nevarnega obnašanja potnice, ogrožanja njegove varnosti in varnosti ostalih potnikov je voznik za pomoč poklical nadrejenega, ki je kontaktiral pristojno policijsko upravo, saj sam nima pristojnosti za reševanje tovrstnih težav. Potnica se ni umirila niti po prihodu policistov, verbalno nasilna je bila tudi do njih.”

Iz policije so nato sporočili, da sta policista na avtobusni postaji Vransko z zbiranjem obvestil ugotovila, da je potnica v Ljubljani vstopila na avtobus, pri tem pa ni upoštevala opozorila voznika avtobusa, da si mora nadeti obrazno zaščitno masko. Mladoletnica se je nato med vožnjo nedostojno vedla tudi do ostalih potnikov. Pozneje se je sicer izkazalo, da bo čez dva dni (predvidoma jutri) dopolnila 18 let in s tem postala polnoletna.

Policista sta zaradi kršitve javnega reda in miru pristopila do potnice in hotela izvesti postopek, a dekle ni želelo sodelovati. Ker policista nista mogla ugotoviti njene identitete, sta jo seznanila, da jo bosta zaradi identifikacijskega postopka privedla v policijske prostore.

Dekletu sta ukazala, da mora zapustiti avtobus, česar pa ni hotela storiti. Policista sta jo kljub upiranju odpeljala iz avtobusa in jo vklenila.

Na kraj dogodka je nato prišla mati potnice, s pomočjo katere so policisti potrdili njeno identiteto. Policista sta potnici po tem takoj snela lisice in postopek zaključila. Mati (vidna nasprotnica nošenja mask) je nato na družbenih omrežjih zagnala vik in krik, to pa so delili številni, ki nasprotujejo sprejetim vladnim ukrepom za preprečevanje širjenja novega koronavirusa.

Zaradi kršitve javnega reda in miru bo policija proti potnici podala obdolžilni predlog. Ker ni uporabljala zaščitne maske na javnem prevozu, bo obenem podan predlog zdravstvenemu inšpektoratu, so še pojasnili.

Uradno sporočilo policije.

S. B.