Vprašanje dneva: “Boste tokrat v stranki SD podprli aktivacijo slovenske vojske za zaščito meje?”

Aleš Hojs, minister za notranje zadev (vir: arhiv MD)

“Boste tokrat v stranki SD podprli aktivacijo slovenske vojske za zaščito naše meje pred možnim migrantskim valom ali pa boste, tako kot vaš MEP v Bruslju Milan Brglez, bolj skrbeli za moške migrante, ki jim je očitno malo mar za zaščito njihovih žena, sester, otrok, pred talibani?”

Tako je vprašanje stranki SD na Twitterju zastavil Aleš Hojs, minister za notranje zadeve v slovenski vladi.

S tem je tudi nakazal, da namera ministrstvo ponovno predlagati aktivacijo 37.a člena Zakona o obrambi, po kateri bi imeli slovenski vojaki ob meji enaka pooblastila kot policisti. Za uveljavitev tega določila mora v državnem zboru glasovati 60 poslancev (od 90).

Zakaj je Hojs omenil Brgleza? Gre za evropskega poslanca stranke SD, ki se je javno uprl sporočilu Janeza Janše, da Slovenija in EU ne bosta ponovili strateške napake iz leta 2015 in ne bosta dovolili migrantskega vdora.

Janševemu stališču nasprotujejo tudi v SD, LMŠ in Levici. Želijo si novih migrantov, Slovenija jih po njihovem “mora sprejeti”. Janša pa zagovarja, naj afganistanski možje doma branijo svojo domovino. Če so afganistanske ženske poprijele za orožje, lahko to storijo tudi moški.

Dodajmo, da se je mnenju slovenskega premierja Janeza Janše pridružilo že več drugih evropskih držav. Le slovenski skrajni levičarji bi šli svojo pot.

Bomo videli, kako se bo SD pod vodstvom Fajonove odrezala pri glasovanju v državnem zboru o aktivaciji 37.a člena, ko bo prišlo do glasovanja. Doslej so bili vedno proti. Zelo hitro bo znano!

M. D.