Volitve 2018: Odločal bo vsak glas

Na volitvah, ki bodo v nedeljo, 3. junija, predčasno glasovanje pa je tudi še v teku, bo odločal vsak glas. Ankete javnega mnenja sicer kažejo, da bo zmagala Slovenska demokratska stranka (SDS), vendar pa še nobene ankete niso odločile volitev. Tako bo odločitev znana v nedeljo, 3. junija, zvečer.

Letošnje volitve so ene najpomembnejših, saj bomo med drugim odločali tudi o naši varnosti, migrantska problematika namreč postaja tema številka 1 v državi.

Zadnja javnomnenjska anketa, ki jo je v sodelovanju s Fakulteto za uporabne družbene študije v Novi Gorici (FUDŠ) opravila javnomnenjska agencija Parsifal, kaže največjo podporo stranki SDS. S 15,6 odstotka je ta dvakrat višja od podpore stranki Lista Marjana Šarca (LMŠ), ki ji ankete napovedujejo drugo mesto. Na tretjem mestu je s 5,6 odstotka podpore stranka Socialni demokrati (SD). Njihova podpora pa je skoraj trikrat nižja od podpore SDS. Tesno za SD in na četrtem mestu je stranka Nova Slovenija – krščanski demokrati (NSi), ki bi glede na anketo prejela 5,2 odstotka glasov.

Iz ankete je razvidno, da je še vedno veliko neopredeljenih, napovedana udeležba pa je nizka. Tako se bo glede na Parsifalovo javnomnenjsko anketo nedeljskih volitev udeležilo le 45,7 odstotka vseh anketiranih, 20,9 odstotka jih je odgovorilo, da se volitev ne bodo udeležili v nobenem primeru, neopredeljenih pa je še vedno kar 40,6 odstotka volivcev.

Agencija je telefonsko anketo opravila med 22. in 25. majem, v njo je bilo zajetih 985 anketirancev, od tega 51,6 odstotka žensk. Povprečna starost anketiranih je bila 50,6 leta, največ oziroma 39,7 odstotka jih je bilo iz najstarejše starostne skupine, najmanj oziroma 22,9 odstotka pa iz najmlajše starostne skupine.

C. R.