Volilni izid najbolje napovedal Parsifal, najbolj zgrešila Mediana

Pri odločanju volivcev imajo ankete lahko pomembno vlogo. Volivce lahko aktivirajo, lahko pa povzročijo, da ti ostanejo doma. Zanimivo je pogledati, kakšne izide volitev so napovedovale posamezne ankete.

 

Anketa Ninamedie je napovedala, da bo SDS volilo 25,1 vprašanih, Gibanje Svoboda 19,5, Vesno 13,1 odstotka SD 10,3 in NSi s 6,8 odstotka. Napovedala je tudi dober rezultat SLS, in sicer, da jo bo volilo 6,4 odstotka vprašani.

SDS je omenjena anketa ob predpostavki, da bo volilna udeležba 35-odstotna, napovedala tri mandate, Gibanju Svoboda dva, Vesni dva ter SD in NSi po en mandat.

Ninamedia je torej kar dobro napovedala rezultat volitev. En dodaten poslanski sedež SDS in en sedež manj Vesni je očitno prinesla višja volilna udeležba. Očitno je, da je desni sredini uspelo bolj aktivirati svoje volilno telo kot levici.

Rezultati volitev.

Najbolj je volilni rezultat zgrešila Mediana. Njene rezultate je sicer nekoliko težje primerjati z ostalimi anketami, saj vključuje tudi še neopredeljene volivce, vseeno pa se da narediti neko primerjavo. Izstopa predvsem napoved Mediane, da bosta SDS in Gibanje Svoboda na volitvah praktično izenačeni, kar pa se še zdaleč ni zgodilo.

Med drugim je anketa napovedala, da bo SDS prejela 20,5 odstotka glasov, Gibanje Svoboda 18,4, NSi 7,8 odstotka, Vesna 7,7 odstotka in SD 6,5 odstotka. Sledila je SLS s šestimi odstotki.

SDS je omenjena anketa napovedala tri poslance, prav tako Gibanju Svoboda, NSi, Vesni in SD pa po enega poslanca.

Kaj je bil razlog, da je anketa Mediane Gibanju Svoboda namenila tako visok rezultat, ni znano. Zgrešena napoved je lahko posledica napake pri izvajanju ankete, lahko pa tudi zavestne manipulacije. V tem primeru bi šlo najverjetneje za poskus aktivirati volilno telo Gibanja Svoboda, kar pa se ni uresničilo. Namesto tega se je očitno dodatno aktivirali volilno telo SDS.

Še najbolje je izide volitev napovedala anketa Parsifala. Ta je SDS napovedala 33,9 odstotka glasov, Gibanje Svoboda 19,7, Vesni 10,6 odstotka, NSi 7,8 odstotka, SD sedem in SLS 6,7 odstotka.

SDS je anketa napovedala štiri poslance, Gibanju Svoboda dva, Vesni, NSi in SD pa po enega.

A. V.