Voditelji EU enotno o sankcijah proti Rusiji

Predsednik vlade Janez Janša sinoči ob prihodu na izredno zasedanje Evropskega sveta v Bruslju, s kravato z močnim sporočilom: odločno, močno in spoštljivo. (vir Twitter)

Po večurni razpravi, ki se je začela sinoči ob 20. uri, se je v Bruslju v zgodnjih jutranjih urah končalo krizno zasedanje voditeljev članic EU, ki so potrdili drugi sveženj obsežnih sankcij proti Rusiji zaradi vojaške agresije nad Ukrajino. Zasedanja se je udeležil tudi predsednik slovenske vlade Janez Janša.

Sankcije bodo imele največji učinek na rusko gospodarstvo in politično elito.

Sveženj dogovorjenih sankcij temelji na petih stebrih in obsega finančni sektor, energetiko, promet, nadzor in financiranje izvora ter omejitve glede vizumske politike. Med drugim vključuje finančne sankcije, ki prepovedujejo dostop ruskim bankam do evropskih finančnih trgov. Usmerjene so v 70 odstotkov ruskega bančnega trga in ključna podjetja v državni lasti, vključno z obrambo.

Sankcije so uperjene tudi v energetski sektor, ključno gospodarsko področje, ki še posebej koristi ruski državi. Prepoved izvoza bo prizadela naftni sektor, saj bo Rusiji onemogočila nadgradnjo rafinerij. EU tudi uvaja prepoved prodaje letal in opreme ruskim letalskim prevoznikom.

Rusiji naj bi omejili tudi dostop do ključnih tehnologij, kot so polprevodniki ali najsodobnejša programska oprema. Omejitev glede vizumske politike pa pomeni, da ruski diplomati in poslovneži ne bodo več imeli privilegiranega dostopa do Evropske unije.

Putin je skušal razdvojiti EU, a pri tem ni uspel. Voditelji EU so enotni in prepričani, da bo Putinu spodletelo.

Dogovorjeni sveženj sankcij bodo danes s formalno potrdili še zunanji ministri EU na nujnem zasedanju v Bruslju. Sestanek naj bi se začel ob 15. uri, na njem pa naj bi govorili tudi o nadaljnjih možnostih podpore Ukrajini in o tem, kako naj EU ravna glede Rusije v prihodnje, poročajo tuje tiskovne agencije.

Evropska unija je solidarnost in podporo Ukrajini včeraj izrazila tudi simbolično. Sedež Evropske komisije je osvetljen v modro-rumenih barvah ukrajinske zastave.

M. D.