Vlamljali in kradli kot za stavo

S Policijske uprave Novo mesto poročajo o večjem številu vlomov in tatvin, ki so se zgodili v zadnjem času.

Na Kolodvorski ulici v Trebnjem je v noči na 17. 2. neznanec skozi vrata vlomil v gostinski lokal in odtujil denar ter večjo količino tobačnih izdelkov.

V noči na 17. februar je na parkirnem prostoru na Golievem trgu v Trebnjem neznanec vlomil v kombinirano vozilo. Ničesar ni odtujil, z vlomom pa je povzročil za okoli 500 evrov premoženjske škode.

V torek, 16. februarja, je v Stari Bučki nekdo vlomil v garažo stanovanjske hiše in odtujil
električno kolo, dva para smuči, motoristično opremo, televizijski sprejemnik in štiri kolesa. Policisti okoliščine vloma še preiskujejo.

V kraju Okrog na območju Šentruperta je med 14. in 17. februarjem nekdo vlomil v nenaseljeno stanovanjsko hišo. Po prvih ugotovitvah ni ničesar odtujil, nastala je le premoženjska škoda, povzročena z vlomom.

V Meniški vasi pri Dolenjskih Toplicah je nekdo sinoči izkoristil krajšo odsotnost stanovalcev in skozi vrata vlomil v stanovanjsko hišo. Pregledal je prostore innašel ter odtujil denar in nakit. Lastnica ocenjuje, da je oškodovana za okoli 4000 evrov.

Policisti in kriminalisti pri preiskavah vlomov ugotavljajo, da se storilci običajno pripravijo na izvršitev kaznivega dejanja. Opazujejo hiše in navade stanovalcev, vlamljajo pa največkrat v tiste hiše, v katerih očitno ni nikogar.

Občane pozivajo, da jih obveščajo o pojavu sumljivih vozil in oseb, ki si ogledujejo hiše in bi se lahko pripravljali na izvršitev kaznivega dejanja. Podatki o znamki in registrski tablici vozila ali opis sumljive osebe ob morebitnem  kasnejšem vlomu lahko bistveno pripomore k uspešni preiskavi kaznivega dejanja.

Občanom svetujejo, da tudi v primerih, ko hišo zapustijo le za krajši čas (sprehod, delo na vrtu, odhod v trgovino ipd.), dosledno zapirajo okna in zaklepajo vrata ter poskrbijo, da hiša ne daje videza, kot da v njej ni nikogar. Ob daljši odsotnosti naj poprosijo sosede, naj bodo pozorni na sumljive okoliščine in o tem obveščajo policiste.

Storilci iz stanovanjskih hiš kradejo denar in nakit, ki ga pogosto še vedno najdejo na predvidljivih in lahko dostopnih mestih.

Občanom svetujejo, da doma ne hranijo večje vsote gotovine in vrednejšega nakita. Vsakomur, ki bi postal žrtev vloma svetujejo, naj jih o tem takoj obvesti na številko 113.

Oškodovanci naj do prihoda policistov ne vstopajo v prostor,  ker je storilec lahko še vedno v objektu, uničile pa bi se tudi sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja.

M. D.