Vladna agencija naj zamakne nov način obračunavanja omrežnine vsaj za dve leti

Franc Breznik (vir: arhiv)

Agencija RS za energijo naj premisli, ali je novi način obračunavanja omrežnine ustrezen oz. naj nov način obračunavanje zamakne za vsaj dve leti. Tako je v odprtem pismu agencijo ponovno pozval poslanec Slovenske demokratske stranke Fran Breznik.

V zadnjem času je namreč veliko govora o novem načinu obračunavanja omrežnine v okviru novega tarifnega sistema, saj se datum 1. julij 2024, ko naj bi se nov način uvedel, vztrajno približuje.

Glavna značilnost novega sistema je ta, da se bo elektrika plačevala najdražje takrat, ko jo bodo ljudje in gospodarstvo najbolj potrebovali. Vse to pa razburja tako strokovno javnost kot tudi gospodarstvo, ki se jim bodo računi za električno energijo krepko povečali.

Po navajanju Gospodarske zbornice Slovenije se bo račun za elektriko nekaterim energetsko bolj intenzivnim potrošnikom povišal celo za večkrat in poudarili, da je potreben čas za prilagoditev na nov način obračunavanja omrežnine. Zasledimo lahko tudi, da predstavniki gospodarstva opozarjajo, da so se podjetja v zadnjih dveh letih spopadala z visoko rastjo cen elektrike in da so že izkoristila možnosti optimizacije glede porabe, tako da bi jih obremenili še dodatni stroški z omrežnino. Slovenija potrebuje hitre in učinkovite ukrepe za izboljšanje konkurenčnosti in nov način obračunavanja omrežnine temu ni naklonjen.

Cena povprečne električne energije:

  • na Kitajskem 0,04 eur/kWh,
  • v ZDA 0,08 eur/kWh,
  • v Sloveniji 0,20 eur/kWh.

Agenciji RS za energijo Franc Breznik zato predlaga, da prestavi datum začetka uporabe novega načina obračunavanja omrežnine vsaj za dve leti in se da s tem gospodarstvu potreben čas za prilagoditev, saj bodo spremembe zanje pomenile veliko dodatno stroškovno obremenitev.

Omrežnina je davek državi.

O tem, da v Sloveniji plačujemo eno najvišjih cene električne energije, smo poročali tukaj: V Sloveniji plačujemo eno najdražjih cen za električno energijo v EU

Celotna vsebina odprtega pisma je na voljo TUKAJ.

M. D.