Vlada za zaposlene v organih državne uprave uvaja le pogoja prebolevnosti in cepljenja

Cepilni center pri Zdravstvenem domu Novo mesto. (vir: arhiv)

Vlada je sprejela sklep, po katerem bo za zaposlene v organih državne uprave uveden le pogoj prebolevnosti in cepljenja (PC). Testiranje (T) na novi koronavirus tako zanje ne bo več zadostovalo.

Kdor torej ni prebolel bolezni covid-19, se bo moral cepiti. 

Po poročanju Televizije Slovenija bodo morali zaposleni v državni upravi do 1. oktobra prejeti prvi odmerek cepiva, najpozneje 1. novembra pa bodo morali biti polno cepljeni.

Med zaposlene v državni upravi med drugim sodijo zaposleni na ministrstvih, v vladnih službah, zaposleni na upravnih enotah ali pri organih v sestavi (javne agencije ipd.).

Vlada je v odloku določila tudi obveznosti, ki jih mora izpolniti oseba, ki je pozitivna na testiranju s hitrim testom.

Vlada naj bi po poročanju TV Slovenija načrtovala tudi dvig starosti, do katere PCT-pogoj ni potreben, in sicer z 12 na 15 let. Omilila naj bi tudi pogoje za dostop do zdravstvenih storitev. Če se bodo epidemične razmere poslabšale, pa se bodo morali zaposleni testirati dvakrat tedensko.

Podrobnosti bodo predstavili na današnji novinarski konferenci.

Dodajmo, da nove ukrepe sprejemajo tudi v ostalih državah. Po najnovejših podatkih bo, na primer, v Italiji s 15. oktobrom covidno potrdilo o prebolelosti, cepljenju ali testiranju obvezno za vse zaposlene tako v javnem kot zasebnem sektorju. V nasprotnem primeru jim grozi globa. Z ukrepom želi italijanska vlada okrepiti cepljenje proti covidu-19.

C. R.