Vlada uresničila obljubo: Bela krajina bo letno dobila skoraj milijon evrov več

To so zneski, ki jih bodo belokranjske občine zaradi višjih povprečnin dodatno prejele v letu 2020. (vir: FB, MK)

Vlada je med vsemi ukrepi in sklepi, ki jih sprejema v zadnjih šestih tednih, kar je bila imenovana, sprejela tudi sklep o dvigu povprečnin za občine. S tem so izpolnile obljubo in zavezo, ki so jo vladajoče stranke SDS, SMC, NSi in DeSUS zapisale tudi v koalicijski pogodbi.

Povprečnino, to je znesek na prebivalca v vsaki občini, ki ga ta nameni za poplačilo obveznosti in razvoj, so v vladi povečali tako, da bodo vse tri belokranjske občine iz državnega proračuna zgolj za leto 2020 prejele skoraj milijon evrov več.

Vladni predlog so včeraj koalicijski poslanci potrdili še v državnem zboru. Za to, da občine prejmejo več denarja, so v državnem zboru glasovali poslanci SDS, SMC, NSi, DeSUS, SNS, poslanca narodne skupnosti in dva (od petih) poslancev SAB.

Več denarja iz državnega proračuna za občine v državnem zboru pa niso podprli poslanci in poslanke iz vrst SD, LMŠ, Levice ter dva iz SAB.

Premier Janez Janša je v obrazložitvi predloga pojasnil, da se z zakonom “dvigajo povprečnine za občine, ki so roko na srce v času te epidemije odigrale izjemno pomembno vlogo, veliko stvari, ki so omogočile, da je življenje kolikor toliko potekalo normalno, kjer vseh teh omejitev, je rezultat dobrega delovanja lokalne samouprave oziroma pravilnih odločitev na občinskem nivoju”.

Županom in vsem, ki so bili vključeni v to aktivnost v razmerah, s kakršnimi se v Sloveniji še nikoli prej nismo soočali, se je vladni predsednik ponovno zahvalil in dodal:

“Ta sredstva, ki jih bodo dobili s pomočjo višjih povprečnin, niso sredstva za odpravljanje posledic korone, to so sredstva, ki jih občine potrebujejo za normalno življenje, dočim – bomo skušali v nadaljevanju – vse stroške, ki so občinam nastali zaradi spopada z epidemijo, v okviru danih realnih možnosti, seveda nasloviti posebej.”

Mag. Maja Kocjan pa je na Facebooku med drugim zapisala: “Belokranjske občine bodo prejele skoraj milijon evrov več sredstev za investicije in razvoj.

Povedano drugače: več bo sredstev za popravilo cest, gradnjo vrtcev, šol ipd. Kar se ni želelo potrditi pod prejšnjo vlado, se uresničuje zdaj.”

Kocjanova je objavila tudi izračune za belokranjske občine, kar objavljamo uvodoma.

V nadaljevanju bomo objavili tudi podatke o tem, koliko denarja več bodo prejele ostale občine.

C. R.