Vlada s torkom sprošča nekatere ukrepe

(vir: arhiv)

Vlada je na včerajšnji seji sprejela nove odloke, ki z jutrišnjim dnem (15. decembrom) spreminjajo nekatere omejitvene ukrepe v državi in v posameznih statističnih regijah.  

V celotni državi se do vključno 23. decembra 2020 v omejenem obsegu:

  1. vzpostavlja nazaj javni potniški promet;
  2. odpirajo frizerski saloni;
  3. odpirajo cvetličarne, avtopralnice in kemične čistilnice.

V statističnih regijah Osrednja Slovenija, Goriška, Obalno kraška in Gorenjska se v omejenem obsegu odpirajo trgovine z obleko, obutvijo, športno opremo ter avtosaloni.

V teh regijah se za uporabnike aplikacije Ostani zdrav do vključno 23. decembra 2020 (in če vmes v njih ne bo poslabšanja epidemiološke situacije) odpravlja omejitev gibanja na občino.

Vlada dnevno dnevno spremlja obremenjenost zdravstvenega sistema zaradi Covid-19 in 7-dnevno povprečje okužb po statističnih regijah, zaradi česar lahko v skladu z načrtom sproščanja oziroma zaostrovanja ukrepov v naslednjih dneh po posamičnih regijah prihaja do sprememb v obe smeri.

Vlada bo na seji v četrtek spet obravnavala najnovejše epidemiološke podatke in v skladu s splošnimi smernicami EU določila režim omejitev v času Božiča in novoletnih praznikov.

Vlada poziva vse delodajalske in sindikalne centrale, da aktivno komunicirajo s članstvom in javnostmi v smislu upoštevanja ukrepov. Samo tako se lahko izognemo zaostritvam v času praznikov.

Vlada se tudi zahvaljuje zdravstvenim delavcem in vsem, ki v tem zahtevnem času upoštevamo omejitvene ukrepe ter varujemo zdravje in življenja.

“Z vašo pomočjo smo epidemijo uspeli zaustaviti prej, preden bi presegla zmogljivosti našega zdravstva. Naložimo si aplikacijo #ostanizdrav. Izpolnimo prijavo za cepljenje proti #Covid_19. Naše gibanje z aplikacijo bo postalo bolj varno. S cepljenjem pa sčasoma spet normalno,” je sinoči na družbenih omrežjih objavil predsednik vlade Janez Janša.

Namero za cepljenje lahko oddamo tukaj: eUprava – Zbiranje interesa državljanov za cepljenje proti COVID-19

Aplikacijo OstaniZdrav lahko na svoje t. i. pametne telefone naložimo tukaj: 

Okužbe po regijah, na podlagi teh podatkov je vlada sproščala nekatere ukrepe oziroma omejitve. Jugovzhodna Slovenija je s 740 okužbami na 1. mestu po številu okužb. 

Vir: Janez Janša (družbena omrežja) in Vlada s torkom sprošča nekatere ukrepe

M. D.