Vlada postopoma sprošča omejitve po t. i. korona ukrepih

(vir: gov.si)

Vlada je sinoči sprejela spremembe Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ki že z današnjim dnem, 29. aprilom, omogočajo ponovno odprtje knjižnic, galerij in muzejev, dovoljene so tudi dimnikarske storitve in nepremičninsko posredovanje. Sklep je že objavljen v Uradnem listu RS, v prispevku objavljamo tudi obe povezavi.

Vladni predsednik Janez Janša je sinoči na Twitterju zapisal: “Aktualni podatki pri zaustavljanju epidemije omogočajo trezno presojo odprave nekaterih omejitev gibanja ter postopno oživitev številnih drugih dejavnosti, kjer je lahko zagotovljena varna razdalja, razkuževanje rok in stičnih mest ter varna uporaba osebne zaščitne opreme.”

Postopno sproščanje ukrepov poteka s hkratno pripravo navodil in priporočil za zamejitev širjenja virusa, ki jih pripravlja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in jih ta objavlja na svoji spletni strani tukaj

 Od danes, 29. aprila, dalje so tako dovoljene tudi:

 • storitve nepremičninskega posredovanja,
 • knjižnice, galerije in muzeji,
 • dimnikarske storitve.

V vladi so pojasnili, da se sprostitev storitve nepremičninskega posredovanja pridruži že sproščenim storitvam na področju zavarovalniškega posredovanja, ki je bilo potrebno zaradi sprostitve tehničnih pregledov vozil. Menijo, da je tudi pri nepremičninske posredovanju minimalni stik med ponudnikom storitev in potrošniki ter da je ob strogem upoštevanju navodil NIJZ možnost okužbe z virusom covid-19 preprečena ali minimalna.

Postopno se sprošča storitve na področju kulturne dejavnosti, kjer je kljub zaprtemu prostoru storitev možno organizirati na način, da je onemogočen stik med potrošniki ali je stik minimalen, kot je v knjižnicah, muzejih in galerijah, kjer je število obiskovalcev in njihovo gibanje v prostoru ob upoštevanju navodil NIJZ lahko strogo nadzorovano.

Zaradi povečanega tveganja zaradi neoskrbovanih naprav s strani stroke, pa je bilo sprejeto stališče, da se predlaga sprostitev na področju dimnikarske dejavnosti.

V naslednjem koraku, to bo 4. maja, pa bo dovoljeno še naslednje:

 • strežba izključno na terasah in vrtovih gostinskih lokalov (na prostem),
 • storitve izdelave in popravil na področju tekstilne, obutvene in usnjarske dejavnosti ter izdelava ključev,
 • storitve na področjih: fotografske dejavnosti, fotokopirnice, urarstvo in zlatarstvo.

Pri tem pojasnijujejo, da vključitev strežbe na terasah in vrtovih gostinskih lokalov pomeni začetek sproščanja gostinske dejavnosti, pri kateri je zaradi odprtega prostora ob upoštevanju navodil  NIJZ možnost okužbe možno preprečiti oz. zmanjšati na minimum.

Vključujejo se storitve na področju tekstilne, usnjarske in obutvene dejavnosti. Tekstilna dejavnost zajema izdelavo pletenin, tekstilij, oblačil, kvačkanih materialov, spodnjega perila, nogavic tehničnih tekstilij in šivanje delovnih oblačil, šiviljska popravila, šivanje izdelkov, ki niso oblačila, šiviljska popravila. Tudi pri izdelavi oblačil po meri je stik s potrošnikom minimalen.

Enako velja za usnjarsko in obutveno dejavnost, ki zajema proizvodnjo usnja in izdelave usnjenih in sorodnih izdelkov, strojenje in dodelavo usnja in krzna, potovalne galanterije, proizvodnjo obutve, oblačil in popravil in usnjene galanterije. Gre za sprostitev storitev čevljarskih, torbarskih, krznarskih storitev, med katerimi so storitve, ki se izvajajo na obrtni način. Ker pogosto, zlasti čevljarji, hkrati ponujajo storitev izdelave ključev, se tem storitvam dodaja tudi izdelava ključev.

Nadalje se sproščajo storitve, kjer je stik s potrošniki minimalen, vendar gre za storitve, ki so potrebne za delovanje javnih služb, ki se postopno sproščajo, kot so uradi in upravne enote, postopno sproščanje na področju šolstva (matura) itd. Med te storitve štejemo storitve na področju fotografske dejavnosti in fotokopiranje.

Dodane so tudi storitve urarstvo in zlatarstvo, ki se izvajajo na obrtni način in je stik s potrošnikom minimalen. Vse navedene storitve je dovoljeno ponujati in prodajati le ob strogem upoštevanju navodil NIJZ, na način, da se prepreči možnost okužbe ali je možnost  minimalna.

Poleg frizerskih in kozmetičnih salonov, ki vključuje na primer ličenje, manikure, nameščanje umetnih nohtov, odstranjevanja dlak, so vključene tudi druge storitve na področju dejavnosti higienske nege, kot sta masaža in pedikura.

Druge dejavnosti, kot so savne, kopeli, wellnes, piercing, tetoviranje in drugi podobni postopki, zaradi večje možnosti okužbe niso vključeni.

Vlada še priporoča, da ranljive skupine (upokojenci, invalidi in nosečnice) še vedno opravljajo svoje nakupe v času, ki je namenjen samo njim, ker druge skupine potrošnikov takrat ne opravljajo svojih nakupov.

Zaradi postopnega sproščanja ukrepov starejši od 65 let lahko, enako kot druge ranljive skupine, nakup opravijo tudi izven tega časovnega okvirja, v preostalem delu obratovalnega časa prodajalne. Določba izkazovanja starosti se s tem odpravi.

Kljub temu da so prodajalne ob nedeljah in dela prostih dneh zaprte, z izjemo bencinskih servisov in lekarn, pa so z namenom preprečevanja gneče v prodajalnah v času pred in po prvomajskih praznikih določili, da so prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, lahko v nedeljo, dne 3. maja 2020, odprte od 8. do 13. ure. V dneh pred in po prazniku (30. aprila in 4. maja) se namreč pričakuje povečan obisk.

V nadaljevanju objavljamo seznam prodajaln in storitev, ki so dovoljene. Poudarjeno pomeni, da bodo te storitve dovoljene s ponedeljkom, 4. majem 2020:

 1. prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji,
 2. lekarne,
 3. prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki,
 4. program vrt in kmetijstvo v prodajalnah,
 5. kmetijske prodajalne,
 6. bencinske servise,
 7. banke,
 8. pošto,
 9. dostavne službe,
 10. trafike in kioske za prodajo časopisov in revij,
 11. druge nujne storitve za zagotavljanje javne varnosti in zdravja,
 12. prodajalne s hrano za živali,
 13. vrtnarije, drevesnice in cvetličarne,
 14. gradbena dela v oziroma na nenaseljenih gradbiščih, hišah oziroma stanovanjih, pri izvajanju katerih je zagotovljeno, da ni stika s potrošniki,
 15. prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo gradbeno-inštalaterski material, tehnično blago ali pohištvo,
 16. prodajalne do velikosti 400 m2 prodajnega prostora, z izjemo prodajaln v trgovskih centrih,  – dovoljeno s 4. 5.
 17. specializirane prodajalne za prodajo motornih vozil in koles,
 18. kemične čistilnice in servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja tehničnega blaga,
 19. servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles (na primer vulkanizerske, avtoličarske, avtokleparske, delavnice za popravilo koles),
 20. storitve, ki se opravljajo na prostem in pri katerih se lahko zagotovi, da ne prihaja do stikov s potrošniki (na primer vrtnarske storitve, krovska dela, fasaderska dela),
 21. osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki,
 22. storitve na področju dejavnosti higienske nege: frizerske in kozmetične dejavnosti, masaža in pedikura, – dovoljeno s 4. 5
 23. športno-rekreativne storitve na prostem, v športnih objektih na prostem in na površinah za šport v naravi ob ohranjanju varne razdalje do drugih,
 24. salone za nego psov in mačk ter ostalih živali, – dovoljeno s 4. 5.
 25. storitve zavarovalniškega posredovanja,
 26. avtopralnice,
 27. storitve nepremičninskega posredovanja,
 28. knjižnice, galerije in muzeje,
 29. dimnikarske storitve,
 30. strežbo, izključno na terasah in vrtovih gostinskih lokalov, – dovoljeno s 4. 5.
 31. storitve izdelave in popravil na področju tekstilne, obutvene in usnjarske dejavnosti ter storitve izdelave ključev, – dovoljeno s 4. 5.
 32. storitve na področju fotografske dejavnosti, fotokopirnice, urarstvo in zlatarstvo.«

Vir: Uradni list – htukaj

Vladni predsednik Janez Janša je sinoči na Twitterju še zapisal, da bo vlada po sprejetju dopolnil prvega t. i. protikoronskega paketa (PKP1) in drugega zakona (PKP2), kar je bilo včeraj potrjeno v državnem zboru, danes obravnavala tudi načrt sproščanja t. i. korona omejitvenih ukrepov za predvidljivo prihodnost.

J. M.