Vlada pod Golobovim vodstvom bi lahko delovala kot Putin v Rusiji

(vir: arhiv)

V Združenju novinarjev in publicistov so se ostro odzvali na izjavo predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba, v kateri je napovedal ukinitev določenih medijev. Zapisali so, da medije lahko ukinjajo samo lastniki, nikakor pa ne politiki.

Pri tem je jasno namignil, da gre za tiste medije, ki o njem in njegovi politični opciji ne poročajo naklonjeno, so sporočili iz upravnega odbora Združenja novinarjev in publicistov. Gre tudi za neposreden poskus vplivanja na medijsko poročanje, so med drugim opozorili.

Ukinil bi tiste, ki mu niso naklonjeni 

Golob je ukinitev določenih medijev napovedal  15. aprila na predvolilnem soočenju na Trgu republike v Ljubljani. V Združenju novinarjev in publicistov pa so zapisali, da njegova izjava kaže na popolno nerazumevanje vloge medijev v demokratični družbi. “Zasebne medije lahko ukinejo samo lastniki, nikakor pa jih ne more ukinjati politika. Še posebej problematično je, da je izjavo izrekel človek, ki velja za enega glavnih kandidatov za bodočega predsednika vlade.”

Vlada pod Golobovim vodstvom bi lahko delovala kot Putin v Rusiji 

Opozorili so še, da gre za neposreden poskus vplivanja na medijsko poročanje in s tem grob poseg v medijsko svobodo, ki je ustavna kategorija.

“Nasploh nas skrbi, kako lahkotno nekatere stranke na politični levici napovedujejo posege v medije, od zasebnih do javne RTV Slovenija. Ukinjanje medijev je praksa, značilna za avtokratske režime, kakršen je Putinov v Rusiji.

Skrbi nas lahko, da bo v primeru, da po volitvah pride do oblikovanja vlade pod Golobovim vodstvom, prišlo do uveljavljanja tovrstnih nedemokratičnih praks,” so sklenili svoje sporočilo.

Vir: Izjava ZNP 

M. D.