Vlada o bolniški odsotnosti zaradi menstruacije

Fotografija je simbolična. (vir: pixabay.com)

Vlada je v tem tednu odgovorila na pisno poslansko pobudo treh koalicijskih poslank v povezavi z bolniško odsotnostjo žensk v času menstruacije. Tri koalicijske poslanke predlagajo, da se menstruacija obravnava na podoben način kot primerljiva bolečinska stanja.

V letu 2022 je bilo zaradi boleče menstruacije po podatkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije v bolniškem staležu 940 zavarovank, zaradi boleče menstruacije so bile z dela skupno odsotne 2852 delovnih dni.

Poslanke Meira Hot (SD), Nataša Sukič (Levica) in Lucija Tacer (Gibanje Svoboda) pa zdaj vladi (očitno po navdihu iniciative Glas ljudstva) predlagajo, da zakonsko uredi možnost koriščenja bolniške odsotnosti iz naslova menstruacije. In to brez zdravniškega potrdila, vnaprejšnjega napovedovanja odsotnosti ali koriščenja dopusta. Kot pripoznano bolezensko stanje.

Njihov predlog teoretično pomeni, da bi ženske lahko ostajale doma ves čas menstruacije (povprečno 5 dni v mesecu), ne da bi za to imele zdravniško potrdilo ali kakršno koli drugačno potrdilo.

Vlada jim je odgovorila, da bo v pogajanjih s socialnimi partnerji (sindikati in delodajalci) zdaj ugotavljala, ali obstaja soglasje za bolj ugodno urejanje bolniške odsotnosti iz naslova menstruacije.

 

 

Vir: SEVL45.docx

M. D.